‘Quicksand’ staat als een huis

 

The Secret Sisters - Quicksand

The Secret Sisters – Quicksand (EP)
Format: CD – Digital / Label: New West Records
Release: 2021
Tekst: Ella-Milou Quist

Na hun Grammy-genomineerde albums ‘Saturn Return’ (2020) en ‘You Don’t Own Me Anymore’ (2017), beide geproduceerd door singer-songwriter Brandi Carlile en Phil & Tim Hanseroth, zijn The Secret Sisters terug met de vier songs tellende EP ‘Quicksand’.

Het duo, de zusjes Laura en Lydia Rogers, toont hun uiteenlopende inspiratie en liefde voor muziek met covers Van Fiona Apple’s Heavy Balloon en The Strokes’ Someday. De twee eigen geschreven nummers Quicksand en Endless Running Out Of Time laten de vertrouwde vocale harmonieën van de zussen horen en laten tegelijkertijd een geëvolueerde richting in productie en arrangementen zien.

Het geluid op de laatste studioplaat van The Secret Sisters, ’Saturn Return’, met een mix tussen folk, pop en seventies singer-songwriter georiënteerde liedjes, overigens zonder hun country roots te verloochenen, was al verrassend en evolutionair te noemen, maar op de EP ‘Quicksand’ gaan de zusjes nog een stapje verder.
De EP werd geproduceerd door Ben Tanner (Alabama Shakes, John Paul White). Een schot in de roos zo blijkt, want ‘Quicksand’ is nog strakker en sterker geproduceerd en heeft veel meer aandacht voor de begeleidingsband, het instrumentarium en de compositie van de songs dan alle voorgaande albums van het duo.

Fiona Apple’s Heavy Balloon heeft een mooi modern pop, soul en Americana jasje gekregen terwijl Quicksand, één van de twee eigen nummers, wel weer een typische Secret Sisters country-pop en folk geluid laat horen. Het is alleen veel gelikter en meer gepolijst met veel oog voor details. De orkestrale invulling en de klassieke piano zijn werkelijk prachtig.

Someday, origineel van The Strokes, is een melancholisch liedje met orgel, piano, jazzy percussie en een bluesy gitaar en toont ook her en der overeenkomsten met de oude sound van de zusjes Rogers. Het leuke aan dit nummer is dat het heel erg klinkt als een oude plaat, inclusief (expres toegevoegde) ruis. Het tweede eigen geschreven liedje en tevens de afsluiter van deze EP, Endless Running Out Of Time, is een lieflijke maar droevige ballade. De sobere aanpak, die vooral bestaat uit een piano en akoestische gitaar, heeft puur tot doel het omlijsten van de harmonieuze vocalen van Laura en Lydia. Daar ligt toch hun grootste kracht.

Over het algemeen geldt dat ‘Quicksand’ staat als een huis door de sterke arrangementen, mooie composities en het oog voor (de kleinste) details. Het is enorm rijk aan kleuren en klanken en heeft veel meer gelaagdheid en diversiteit dan alle voorgaande platen van de dames. Het is spannender, uitdagender en het beloofd heel wat voor het volgend te verschijnen complete studioalbum.

Tracklist Quicksand EP:
01. Heavy Balloon
02. Quicksand
03. Someday
04. Endless Running Out Of Time

Website: The Secret Sisters

Dust Cain’t Kill Me

Wie overigens een beetje oplet heeft ook de single Dust Cain’t Kill Me ontdekt op Spotify. Het origineel is van Woody Guthrie, maar ditmaal vertolkt door The Secret Sisters en staat op het album ‘Home In This World: Woody Guthrie’s Dust Bowl Ballads’, ter ere van het eenentachtig jarige bestaan van zijn klassieker ‘Dust Bowl Ballads’.

De lijst met artiesten die hieraan meewerkten zijn bekende en minder bekende country zangers, waaronder Lee Ann Womack, Colter Wall, Lost Dog Street Band, Chris Thile & Lillie Mae en Swamp Dogg.

The Secret Sister’s versie van Dust Cain’t Kill Me heeft een aangename moderne Americana sound, met een iets trager ritme dan het origineel, zonder de essentie en melodie van Guthrie’s versie uit het oog te verliezen. De zusjes zetten het nummer in een nieuw daglicht waardoor het toegankelijk is voor een groter publiek. Als dat ook geldt voor de overige dertien Guthrie vertolkingen door de andere artiesten, dan kunnen muziekliefhebbers die Woody’s muziek niet of niet goed kennen, op een smakelijke en vermakelijke wijze kennis maken met de oude folkzanger.

Het album is het in ieder geval waard om in de gaten te houden. De in totaal vierteen-tracks tellende plaat zal op 10 september 2021 verschijnen.