Een aangenaam album

 

Robert Billard & The Cold Calls - Stop

Robert Billard & The Cold Calls – Stop
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Robert Billard is een Amerikaanse muzikant, die zijn tijd verdeelt tussen zijn werkzaamheden als architect en het artiestenbestaan. Hij was te vinden in de band the Oakfield Times, die twee albums met folk uitbracht, the Concord Creek Band en de Tom Petty tribute band; the Draggin’ Hearts.

Nu is er een album met the Cold Calls. Een band, die bestaat uit JW-Jones (gitaar), Clayton Hill (drums), Alexander Boynton (bas), Tony “Wild T” Springer (gitaar), Murray Porter (keyboards), Tobin Frank (bas), Kenny “Blues Boss” Wayne (keyboards), Tonye Aganaba (zang) en ene Gowan (keyboards).

Qua geluid zit dit album ergens tussen de blues en de folkrock in. Zo opent Road To Nowhere als een intiem folknummer waarin Robert’s stem een John Martyn-achtige warmte heeft. Langzaam aan ontwikkelt het nummer zich tot een krachtig folkrock nummer met hard huilend gitaarwerk.

Six Ptarmigan is een krachtig pompend, bluesy, Americana nummer met J.W. Jones’ splijtend gitaarwerk. JW-Jones is ook duidelijk aanwezig in het broeierig lome Waiting For The Land To Dry.

No Shape For Talking is een sprankelende swinger met de bijtende gitaar van Tony Springer en de zeer doorleefde stem van Robert Billard.

De gitaar van Tony Springer eist weer een belangrijke, bluesy, rol op in het sfeervolle, melancholische I’ll Leave You Alone. Groove is het hardste, en gelijk ook lekkerste, nummer van het album. Een broeierig pompend bluesnummer met de snijdende slidegitaar van JW-Jones. Een nummer, dat de beste elementen van Little Red Rooster en Roadhouse Blues in zich heeft.

Het pompende Well Enough Alone gaat vervolgens meer richting het folkgeluid van John Martyn. Ook het intiem deinende Waiting On Time heeft flink wat folk invloeden en ook nog eens de bluesy gitaar van Tony Springer.

Springer is ook volop aanwezig in de strijdlustige shuffle Nothing Can Stop Me Now. De soulvolle ballad Home sluit het album af. Robert krijgt hier vocale bijstand van Tonye Aganaba.

Stop is een aangenaam album, dat zowel de fans van de blues als fans van de folk (rock) kan aanspreken.

Tracklist:
01. Road To Nowhere
02. Six Ptarmigan
03. Waiting For The Land To Dry
04. No Shape For Talking
05. I’ ll Leave You Alone
06. Groove
07. Well Enough Alone
08. Waiting On Time
09. Nothing Can Stop Me Now
10. Home

Website: Robert Billard And The Cold Calls