Een prachtige, soulvolle bluesplaat

 

Big Daddy Wilson - Hard Time Blues

Big Daddy Wilson – Hard Time Blues
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2021
Tekst: Bert van Kessel

Big Daddy Wilson, echte naam Wilson Blount, heeft de blues door zijn aderen stromen. Geboren in North Carolina werd de jongen opgevoed door zijn oma en werkte hij al op zeer jonge leeftijd op de tabak- en katoenplantages. Toen het Amerikaanse leger hem uitzond naar Duitsland, leerde hij daar veel bluesmuzikanten kennen en besefte hij dat deze muziek een essentieel onderdeel ven hem was.

Vanaf dat moment ging het snel en tourde hij heel Europa door. Bij terugkeer in de USA maakte hij ook daar al snel naam met zeer goed ontvangen albums en geïnspireerde liveshows, waarbij vooral zijn warme stemgeluid werd geprezen.

Voor dit album besloot Wilson zijn traditionele aanpak van de blues in een fris jasje te steken en voegde er diverse (sub-)stijlen aan toe, soul,  R & B, gospel en country. De titel slaat dan ook niet zozeer op de muzikale aanpak, maar meer op de onderwerpen die in de nummers worden aangesneden, zoals Corona, armoede, racisme.

Glenn Scott heeft als producer en multi-instrumentalist een indrukwekkend stempel gedrukt. Zo schreef hij mee aan de twaalf nummers van Wilson en tevens hielp hij Eric Bibb bij zijn twee bijdragen, waaronder het titelnummer, waarop Bibb ook meezingt. Een derde hoofdrol is er voor zangeres Shaneeka Simon, die de meeste nummers van bijzonder fraaie achtergrondvocalen voorziet, met name op het pakkende Meatballs.

De opener Yazoo City is een modern bluesnummer, waarop de show wordt gestolen door de mondharmonica van Klaus Gossert. Hier krijgen  we ook meteen al een voorproefje van de prominente plaats die de slide gitaar, zowel akoestisch als elektrisch, op dit album inneemt.

Na de spirituele gospel van The City Street volgt de pure soul van het titelnummer met een hartverscheurende elektrische slide. Het emotionele Poor Black Children kent prachtige tweestemmige zang. Het zou door zijn urgentie en betrokken vertolking zo op het repertoire van Guy Davis kunnen staan.

De diversiteit van de aanpak gaat de overige tien nummers gewoon verder, waarbij het bijtende The Letter er nog uitspringt; hij voegt de boosaardige en racistische machtshebber (Trump ?) venijnig toe in een brief die hij aan hem schrijft: “Get on your knees and pray !”

Big Daddy Wilson heeft een prachtige, soulvolle bluesplaat gemaakt, waarbij duidelijk wordt wat een geweldige zanger hij is; met een stem als de zijne zou je het telefoonboek kunnen zingen en de muziekwereld nog omver blazen.

01. Yazoo City
02. City Streets (ps 23)
03. Hard Time Blues
04. Poor Black Children
05. Meatballs
06. He Cares For Me
07. Dearly Beloved
08. New Born
09. I Can’t Help But Love You
10. A Letter
11. Maybe It’s Time
12. Testimony
13. He Cares For Me (remix)

Website: Big Daddy Wilson