The Ropes – The Ropes
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Wolfe Island Records – Continental Record Services (Europe)
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Door programma’s als “De Rijdende Rechter” zou je de indruk kunnen krijgen, dat er alleen maar buren bestaan, die ruzie met elkaar hebben. Dit album van the Ropes uit Canada bewijst echter dat er ook buren bestaan, die een uitstekende band met elkaar hebben.

Hugh Christopher Brown, Jason Mercer en Pete Bowers zijn dus buren van elkaar en vormen de ritmesectie voor vele releases op het Wolfe Island Records label. Het drietal speelde in het verleden al samen in the Bourbon Tabernacle Choir. Daarna ging Brown nog even solo met het album Pacem’ in 2017.

Hun album ‘The Ropes’, is zo’n album waarmee je met gemak de onstuimige en koude herfst (en winter) door kan komen aangezien het album in zijn geheel gevuld is met warme, zachte, melancholieke nummers. Nummers die vergelijkbaar zijn met het betere werk van Bruce Hornsby of de 70’s jazzy folk periode van Van Morrison.

Neem nu de opener, From The River. Een zacht deinend Americana nummer met een hemels achtergrondkoortje, een soulvol galmend orgel en sfeervolle semi-akoestische begeleiding.
Gevolgd door het soulvolle, zacht groovende, Waterfall, dat een liefdevol romantisch deinend nummer is met zachte soulblazers. In het sprankelende San Diego en Esalem duiken de Bruce Hornsby invloeden op, hetgeen alleen maar als pluspunt aangemerkt kan worden. Als er dan in het opgewekte St. Francis ook nog eens Paul Carrack invloeden opduiken is er sprake van een heerlijk soepel swingend nummer.
Methods is een ballad met een hoog soulgehalte met lichte gospel trekjes door het orgel en handgeklap. Na een intro met dreigende politiesirenes opent het zeer intieme Goldmine. Een ballad met een behoorlijk intiem jazzy geluid, mede door de zacht fluisterende saxofoon.
Het album wordt afgesloten met de ragtime instrumental Oconomowoc.

Dit album van the Ropes is een prima album om toch wat warmte in huis te halen gedurende deze herfstperiode.

Tracklist:
01. From The River
02. Waterfall
03. San Diego
04. Goldmine
05. Methods
06. 1st Snow
07. St. Francis
08. It Starts Again
09. Esalem
10. Oconomowoc

Website:
Wolfe Island Records
Continental Record Services