Jeremy Ivey & The Extraterrestrials – Waiting Out The Storm
Format: CD – Digital  / Label: ANTI-Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De tegenwoordig in Nashville, Tennessee, woonachtige singer-songwriter en multi-instrumentalist Jeremy Ivey, groeit op in een conservatief gezien in Georgia. Na omzwervingen in de VS belandt hij daarna in Nashville, Tennessee, waar hij singer-songwriter Margot Price ontmoet. Met Price brengt Ivey daarna enige tijd door in Colorado om samen liedjes te schrijven. Zij keren weer terug naar Nashville, trouwen daar en worden actief in de lokale indiescene.

In 2008 worden ze lid van de countryrockband Buffalo Clover, waarvan drie albums verschijnen. Als Margot Price in 2016 een solocarrière begint, wordt Ivey als leadgitarist een van haar muzikale begeleiders. In 2019 komt Ivey ook met een soloalbum, ‘The dream and the Dreamer’. Dit debuutalbum wordt door het weekblad Nashville Scene omschreven als een verzameling van beeldrijke verhalen met broeierige psychedelica. Rolling Stone bestempelt het album als Beck samen met klassieke country.    

Ivey liep dit jaar COVID-19 op waardoor hij een tijdje behoorlijk ziek was. Daarom is het een wonder dat vorige maand zijn nieuwe soloalbum ‘Waiting Out the Storm’ verscheen. Op dit album, de titel verwijst naar dit ook voor hem onrustige jaar, wordt Ivey begeleid door zijn band The Extraterrestrials en een aantal specials guests waaronder zijn echtgenote Margot Price, die tevens het album produceerde.

Met Tomorrow People en Paradise Alley begint het album uptempo en melodieus. Invloeden van The Beatles maar zeker van Tom Petty & the Heartbreakers zijn duidelijk aanwezig.
Movies is een mooie ballad met orgel, mondharp en de soepel spelende Extraterrestrials. Zeer stevig gaat het er daarna aan toe in de spetterende rocker Hands Down in Your Pockets. Fijn zijn de backing vocals in White Shadow met de strakke ritmesectie en een snijdende gitaarsolo.
In Things Could Get Much Worse wordt er weer lekker op los gerockt met lap steel en tinkelende piano. Someone Else’s Problem is de eerste single van het album. Het is een aanklacht naar degenen die de (klimaat) problemen maar lekker doorschuiven en zelf geen verantwoordelijkheid nemen.
Loser Town is een rocker in de beste traditie van Tom Petty & the Heartbreakers en in What’s the Matter Esther bewijzen The Extraterrestrials nogmaals hun klasse.
Het album wordt in stijl afgesloten met How It Has To Be, een schitterende ballad met veel orgel, backing vocals en een indringende gitaarsolo en waarin uiteenlopende figuren als Neil Armstrong, Andy Warhol, Oprah Winfrey, Pocahontas, Al Capone en Walt Disney de revue passeren.

Conclusie:
Ondanks de (persoonlijke) ellende van 2020 heeft Jeremy Ivey de liefhebber op een heel sterk album getrakteerd.

Tracks:
01. Tomorrow People
02. Paradise Alley
03. Movies
04. Hands Down In Your Pockets
05. White Shadow
06. Things Could Get Much Worse
07. Someone Else’s Problem
08. Loser Town
09. What’s the Matter Esther
10. How It Has To Be

Line-up:
Jeremy Ivey – zang, gitaar, mondharmonica, piano, synth
Evan Donohue – gitaar, zang
Coley Hinson – bas, zang
Alex Munoz – gitaar, lap steel
Josh Minyard – drums, percussie

Special guests:
Margo Price – zang, percussie
Dillion Napier – drums, percussie
Micah Hulscher – orgel, (elektrische) piano, synth,
Dexter Green – zang

Website: Jeremy Ivey