Samantha Martin & Delta Sugar – The Reckless One
Format: CD – LP – Digital / Label: Gypsy Soul Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het Coronavirus blijven de kwaliteits- releases maar binnenkomen. Zoals dit album van Samantha Martin & Delta Sugar, een band uit Toronto, Canada. Het album is de opvolger van ‘Run To Me’ uit 2018, die een Juno Award nominatie binnen sleepte.

Photo Credit © Mike Scott

Samantha Martin is een soulzangeres aan wiens stembanden een lekker rauw randje zit. Het ene moment klinkt zij als een doorleefde versie van Ronnie Spector, het andere moment als de vrouwelijke versie van Frankie Miller.

Daarnaast beschikt zij over een zeer solide groovende soulband, die op dit album bestaat uit Curtis Chaffey (gitaar), Ian McKeown (bas), Dani Nash (drums), Will Fisher (drums), Adam Warner (drums), Andrew Moljgun (piano, vibes, saxofoon), Renan Yildizdogan (producer, piano, keyboards), Ross Hayes Citrullo (gitaar), Jeff Heisholt (Hammondorgel), Jimmy Bowskill (gitaar), Emily Ferrell (trombone), Tom Richards (trombone), James Rhodes (trompet), Brian Walter (trompet), Sherie Marsh (backing vocals) en Tafari Anthony (backing vocals).

Er staat een aantal funky nummers op het album, zoals het broeierig funky Meet Me In The Morning, een verrassende cover van het Bob Dylan nummer. Ook het warm groovende Love Is All Around zit in de funky hoek met fel pompende blazers en de ultra soulvolle zang van Samantha.

Daarnaast is er een aantal nummers te vinden met een opgewekt swingende geluid, dat zowel aan de “girlgroup” periode van Phil Spector als aan het Motown geluid doet denken.

Don’t Have To Be is bijvoorbeeld een vrolijke swinger met een haast Motown-achtige drive terwijl Sacrifice een onstuimig pompend nummer is dat de bombast van Phil Spector mengt met de dramatiek van een Roy Orbison.

Natuurlijk staan er op een soulalbum ook de nodige soulballads Daarvan is het langzaam deinende One Heartbreak een mooi voorbeeld samen met het weelderig zwevende I’ve Got A Feeling, dat in de categorie “Do Right Woman Do Right Man” thuishoort.

De vergelijking met het stemgeluid van Frankie Miller gaat vooral op im de ballad Better To Have Never.

Met Samantha Martin & Delta Sugar hebben we er wederom een uitstekende soulband bij!

Tracks:
01. Love Is All Around
02. Don’t Have to Be
03. Meet Me in the Morning
04. Loving You Is Easy
05. One Heart break
06. I’ve Got a Feeling
07. Sacrifice
08. So I Always Know
09. Pass Me By
10. Better to Have Never
11. All That I Am
12. Who Do You

Website: Samantha Martin

Photo Credit: © Paul Wright