Johnny Iguana – Johnny Iguana’s Chicago Spectacular!
Format: CD / Label: Delmark Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Na een verleden in bands van o.a. Junior Wells, Otis Rush, Buddy Guy, James Cotton en Lil’ Ed vond pianist Johnny Iguana uit Philadelphia het hoog tijd worden om met een soloschijf op de proppen te komen. En daar mogen de bluesliefhebbers blij om zijn want Johnny heeft een prima, zeer gevarieerd, debuutalbum afgeleverd.

Zijn pianospel is zeer swingend te noemen, razendsnel, zoals op de hoesfoto (met bloederige vingers op de pianotoetsen) al te zien is.

Het geluid van de New Orleans funk duikt meerdere malen op op dit album. Zoals in de instrumental Hammer And Tickle. Een broeierig en stomend nummer met uiterst swingend spel van Johnny.
Ook in het hoekige Land Of Precisely Three Dances duikt New Orleans weer op. Ook dit nummer is instrumentaal en Johnny stuitert moeiteloos van blues naar funk en zelfs naar klassiek. De bijtende gitaar van Bob Margolin is te gast in de cover van het Roosevelt Sykes nummer 44 Blues, dat ook wat New Orleans invloeden heeft.
Willie Dixon’s Down In The Bottom klinkt donker en dreunend, mede door de schurende slidegitaar van John Primer.
Billy Boy Arnold is te gast als zanger en harmonicaspeler in de cover van Sonny Boy Willaimson’s You’re An Old Lady, dat opgewekt huppelend klinkt. Verrassend is de cover van het Gil Scott-Heron nummer Lady Day And John Coltrane, dat wonderwel tussen de overige bluesnummer past. Lil’ Ed klinkt, hoe kan het ook anders, hard en bijtend in zowel Burning Fire als de klassieker Shake Your Moneymaker. Het prijsnummer van dit album is het instrumentale Motorhome. Een onstuitbare boogiewoogie met een dreunend haast bombastisch geluid.
Matthew Skoller laat zijn harmonica hard scheuren in Sonny Boy Williamson’s Stop Breakin’ Down, bijgestaan door de priemende gitaar van Billy Flynn.

De variatie van dit album van Johnny Iguana is ook gelijk de grote kracht.

Een heerlijk bluesalbum!

Tracklist:
01. 44 Blues
02. Hammer And Tickle
03. Down In The Bottom
04. You’re An Old Lady
05. Land Of Precisely Three Dances
06. Lady Day And John Coltrane
07. Big Easy Women
08. Burning Fire
09. Shake Your Moneymaker
10. Motorhome
11. Stop Breakin’ Down
12. Hot Dog Mama

Website: Johnny Iguana