Dit is zonder meer één van de beste livebands ter wereld!

 

The Rolling Stones – A Bigger Bang - Live On Copacabana Beach

The Rolling Stones – A Bigger Bang – Live On Copacabana Beach
Format: 2CD – 3LP – DVD – Blu-Ray / Label: Eagle Rock
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Copacabana in Rio de Janeiro, het grootste gratis openluchtconcert dat ooit is gegeven. Dit was een van de drie concerten die The Stones in het kader van hun ‘A Bigger Bang World Tour’ in Zuid-Amerika gaven. Opnames van dit legendarische concert zijn vorige maand geheel opgefrist en geremasterd uitgebracht. Voor de echte liefhebbers is er ook een deluxe edition met een dvd van het nooit eerder uitgebrachte concert in Delta Center in Salt Lake City op 22 november 2005.

Het concert in Rio de Janeiro opent met de bekende Keith Richards riff van Jumpin’ Jack Flash. Felle gitaarduels van Richards en Ronnie Wood, een onverstoorbare ritmesectie Watts – Jones en een energieke Jagger die het publiek al meteen opzweept.

De band rockt daarna stevig door in It’s Only Rock ‘n ‘ Roll, en de uptempo gitaarrocker You Got Me Rocking. In Tumbling Dice komen de blazers en de backing vocals er bij. Oh No, No You Again is een van de vier nieuwe songs van hun in 2005 verschenen album ‘A Bigger Bang’. Een stevige rocker met een lekkere bijdrage van Chuck Leavell op  keyboards.

Het eerste rustpunt is de ballad Wild Horses, met Richards op akoestische gitaar. Rain Fall Down is ook een nieuw nummer waarin Jagger de slaggitaar ter hand neemt en Darryl Jones een vette bassolo laat horen.

Een loeiende mondharp kondigt Midnight Rambler aan, een ruim 12 minuten lange versie van deze ultieme livesong. Night Time Is The Right Time, een song geschreven door Roosevelt Sykes in 1937, maar ook bekend van o.a. Ray Charles, hebben The Stones nooit op de plaat gezet. In deze prachtige blues steelt hier in Rio de Janeiro Lisa Fischer de show met haar explosieve zang.

Na het voorstellen van de musici door Jagger duikt de zanger even de coulissen in en is het de beurt aan het traditionele ‘solo’ optreden van Keith Richards met twee songs. This Place Is Empty is ook een nieuw nummer met Richards naast zang op akoestische gitaar, Ronnie Wood op pedal steel en de jazzy blazers. Richards tweede song is het overbekende Happy, met het gruizige gitaarintro, Wood weer op pedalsteel en de soulvolle blazers.

Nadat Richards het publiek heeft bedankt kondigt het keyboardintro Miss You aan, een song die er live als koek ingaat getuige de reacties. Het vierde nieuwe nummer van het album ‘A Bigger Bang’ is de uptempo gitaarrocker Rough Justice. Hierna gaat de band weer ver terug in de tijd met Get Off Of My Cloud, hun grote hit uit 1965, gevolgd door Honky Tonk Women uit 1969, met een fraaie gitaarsolo van Richards en een klaterende pianosolo van Chuck Leavell.

Inmiddels is het kleine podium weer verlaten en is het bekende intro met drums, percussie en piano te horen van Sympathy For The Devil, het bekende openingsnummer van hun album ‘Beggars Banquet’ uit 1968. Een Mick Jagger die als Lucifer het publiek bezweert, een Keith Richards die zijn schrikdraadsolo’s uit zijn gitaar perst, een strakke ritmesectie en de oeh oehs van het koortje doen de rest.

Start Me Up is een feest van herkenning en dat geldt daarna zeker ook voor Brown Sugar met de bekende verschroeiende saxsolo van Bobby Keys. De trombone van Michael Davis opent de mooie ballad You Can’t Always Get What You Want, waarbij Jagger het publiek tot community singing probeert te verleiden.

De traditionele afsluiter is (I Can Get No) Satisfaction. Iedereen haalt nogmaals het onderste uit de kan in deze lange spetterende versie van zeg maar het lijflied van The Rolling Stones. Met een ferme laatste klap van Charlie Watts is het feest op het strand afgelopen.   

Conclusie:
Ook op het strand van Copacabana hebben The Rolling Stones hun faam als een van de beste livebands ter wereld weer waargemaakt.

Tracklist:

RIO
01. Jumpin’ Jack Flash
02. It’s Only Rock ‘n’ Roll (But I Like It)
03. You Got Me Rocking
04. Tumbling Dice
05. Oh No, Not You Again
06. Wild Horses
07. Rain Fall Down
08. Midnight Rambler
09. Night Time Is the Right Time
10. This Place Is Empty
11. Happy
12. Miss You
13. Rough Justice
14. Get Off My Cloud
15. Honky Tonk Women
16. Sympathy For The Devil
17. Start Me Up
18. Brown Sugar
19. You Can’t Always Get What You Want
20. (I Can’t Get No) Satisfaction

SALT LAKE CITY (Bonus show – deluxe versions only)
01. Start Me Up
02. You Got Me Rocking
03. She’s So Cold
04. Tumbling Dice
05. Rain Fall Down
06. It’s Only Rock ‘n’ Roll (but I Like It)
07. Wild Horses
08. All Down the Line
09. Night Time Is the Right Time
10. Slipping Away
11. Infamy
12. Miss You
13. Rough Justice
14. Get Off of My Cloud
15. Honky Tonk Women
16. Sympathy for the Devil
17. Brown Sugar
18. Jumpin’ Jack Flash
19. You Can’t Always Get What You Want
20. (I Can’t Get No) Satisfaction

Line-up:
Mick Jagger – zang, gitaar, mondharmonica
Keith Richards – gitaar, zang
Charlie Watts – drums
Ronnie Wood – gitaar
Darryl Jones – bas, backing vocals
Chuck Leavell – keyboards, backing vocals
Bobby Keys – saxofoon
Bernard Fowler – backing vocals
Lisa Fischer – backing vocals
Blondie Chaplin – backing vocals, percussie
Tim Ries – saxofoon, keyboards
Kent Smith – trompet
Michael Davis – trombone

Website: The Rolling Stones