Dit album behoort tot de top van de garageblues

 

The Cold Stares - HeavyShoes

The Cold Stares – Heavy Shoes
Format: CD – Digital / Label: Mascot Label Group
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Het Amerikaanse duo the Cold Stares is in tien jaar tijd opgeklommen tot een topband in het garageblues genre. Brian Mullins (drums) en Chris Tapp (zang, gitaar, keyboards)kwamen in 2010 bij elkaar en besloten op de zwaar gonzende bluestour te gaan.

Vooral voor Chris Tapp was dat toch iets bijzonders aangezien hij in 2009 te horen kreeg dat hij kanker had en nog maar zes maanden te leven had. Na 18 maanden van bestraling en chemo veranderde de levensverwachting van Chris is echter drastisch en ging hij er met the Cold Stares keihard tegenaan.

Hun nieuwe album werd gemixed door de van the Killers bekende Mark Needham en gemastered door Andy Vandette (Beastie Boys, Smashing Pumpkins).

Eigenlijk zou ik heel kort kunnen zijn over dit album aangezien dit album tot de top van de garageblues behoort. Alle benodigde elementen zijn aanwezig. Smerig gonzend fuzzriffs, een keihard geluid, broeierige grooves en gruizige zang.

Daar is het titelnummer Heavy Shoes een goed voorbeeld van. Een donker stroperig riffend nummer met een smerig garagebluesgeluid.

Dan gaat het gaspedaal in voor 40 Dead Men. Een uptempo rocker waarin de beste elementen van de garageblues en Stoner Rock bijeen komen. Een furieus nummer met een trage zwaar zoemende break.

Het broeierige en loom groovende In The Night Time vertoont lichte Help Me (Sonny Boy Williamson) trekjes en wordt gevolgd door de zwaar gonzende luie riffrock van Strange Light.

Prosecution Blues is een blues via het Cold Stares evangelie hetgeen betekent dat het hier om een trage gonzende shuffle gaat met een schurend snijdende sologitaar. In de super funky blues It’s A Game wordt de “gons” er even vanaf gehaald.

Met Save You From You zijn we dan weer terug bij de zwaar gonzende bluesrock. Het smeulende groovende Election Blues vertoont de nodige ZZ Top trekjes.

The Cold Stares maken het andere garageblues bands zeer moeilijk om dit uitstekende album te overtreffen.

Tracklist:
01. Heavy Shoes
02. 40 Dead Men
03. Take This Body From Me
04. Hard Times
05. In The Night Time
06. Strange Light
07. Prosecution Blues
08. It’s A Game
09. Save You From Me
10. You Wanted Love
11. Election Blues
12. Dust In My Hands

Website: The Cold Stares