The Rocket Dolls – The Art Of Disconnect
Format: CD – Digital / Label: Independent
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Op dit tweede van het Britse trio the Rocket Dolls uit Brighton kan je duidelijk horen dat de band beïnvloed is door metalbands als Limp Bizkit, the Foo Fighters en Alice In Chains.

En daar is totaal niets mis mee! Nikki Smash (zang, gitaar), Joe Constable (bas) en Benji Knopfler (drums) hebben er namelijk voor gezorgd dat er veel afwisseling op het album te vinden is.

Uiteraard hebben de hard rockende songs de overhand. De opener, The Art Of Disconnect, zet je via het intro nog even op het verkeerde been. Het stemmige piano intro doet je namelijk even denken dat er een gevoelige ballad aan zit te komen. Maar al snel beukt de band er stevig op los met hoekige loodzware riffs als fundering en de prima soulvolle zang van Nikki Smash.
Enthusiasm And Fumes hakt er nog logger in met tegen de stoner rock aan leunende riffs terwijl er ook een gruizige industrial (Marilyn Manson) nevel over het nummer hangt. In de “rustige” passage duikt Nirvana zelfs even op.
In de schurende hoekige rocker It Comes At A Price komt de band in de buurt van het geluid van the Foo Fighters. Gary Glitter-achtige “Hey Hey” koortjes duiken op in het fel pompende The Grip. Een nummer waarin Alice In Chains invloeden terug te vinden zijn.
Na de uptempo rocker The Clear Light Of Self Hatred met zijn smerig schurende riffs is het tijd voor de ballad Grin And Bare It. Een voor deze band behoorlijk ingetogen nummer met overduidelijke Limp Bizkit invloeden. Dat geldt ook voor Habit Machine, dat opent met sfeervolle strijkers.
Het dreigende en mysterieus traag hakkende Slow Motion Ruin klinkt als het betere werk van Limp BIzkit. Het smerige Marilyn Manson industrial geluid keert terug in de woest beukende rocker Blueprint For A Breakdown. If I Could Trade Me For A Day klinkt luchtig maar wel lekker pompend. Voor je het weet is het nummer echter al weer over.
The Rocket Dolls sluiten hun tweede album af met het behoorlijk psychedelsiche, mid-tempo, Stubborn.

Dit album van the Rocket Dolls is een absolute aanrader voor metalfans, die gek zijn van het geluid van de in deze recensie genoemde invloeden.

Tracklist:
01. The Art Of Disconnect
02. Enthusiasm And Fumes
03. It Comes At A Price
04. The Grip
05.The Clear Light Of Self Hatred
06. Grin And Bare It
07. Who I’ve Become
08. Habit Machine
09. Slow Motion Ruin
10. Blueprint For A Breakdown
11. If I Could Trade Me For A Day
12. Straight Jacket
13. Stubborn

Website: The Rocket Dolls