Roedelius – Tape Archive Essence 1973-1978
Format: CD – LP – Digital / Label: Bureau B
Release 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Indrukwekkende compilatie van deze Duitse grootmeester van de Krautrock. In de jaren zeventig maakte Roedelius losse opnames tussen zijn vele projecten en opnames door. Nadat deze lang op de plank lagen te ver stoffen werd er in 2014 een box uitgebracht met alle losse eindjes, daarvan is deze cd de overzichtelijke samenvatting.

Het leven van de componist zelf lijkt haaks te staan op de schoonheid en verstilling van zijn muziek, of het is juist de inspiratie geweest tot zijn eigen stijl! Als jonge knul gedwongen om zich bij de Hitler Jugend aan te sluiten, de ellende van de oorlog om later in een Oost-Duitse gevangenis te belanden. Dit dan weer gevolgd door het vluchten naar West-Duitsland. Om aldaar muzikaal hard aan de weg te timmeren met Brian Eno en de bands Cluster, Harmonia en Aquarello.

Meer nog dan andere artiesten in het elektronisch domein benadert Roedelius de echte betekenis van het genre ambient. Geen grootste bombast zoals Vangelis, niet de sci-fi noir van Klaus Schulze, de mini symfonieën van Jean Michel Jarre of de introspectie van Brian Eno!

Dit zijn spaarzaam gecomponeerde klanken die de luisteraar omhullen in een warme, veilige bubbel. Minimalisme met enkel het doel om er te zijn. Geen diepe onderliggende boodschap of betekenis. Iedereen kan er zijn eigen betekenis of ideeën inleggen!  

Tracklist:
01. Band 030 1 Nächtens in Forst (Bordun mit Tongeneratoren
02. Band 051 1 Springende Inspiration (harmonische Skizze)
03. Band 068 1 Lied am Morgen (nicht verwendetes Stück)
04. Band 073 4 Am Röckchen (nicht verwendetes Stück)
05. Band 049 1 Unterwegs (nicht verwendetes Stück)
06. Band 073 3 Skizze 4 von ‘By This River’
07. Band 009 1 Rokkokko (nicht verwendetes Stück)
08. Band 041 1 Langmarschieren (Skizze mit Echo)
09. Band 068 3 Bock auf Rock (nicht verwendetes Stück)
10.Band 073 1 Skizze 3 von ‘By This River’

Website: Roedelius

https://open.spotify.com/album/6EGpAbsEYdpT4zq3QBWFYH