The Real McKenzies – Beer And Loathing
Format: CD – Digital / Label: Fat Wreck Chords Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

The Real McKenzies uit Vancouver, British Columbia, Canada, bestaan 25 jaar en vieren dit met de release van hun tiende studioalbum ‘Beer And Loathing’! En de mannen weten als geen ander hoe ze een feestje moeten bouwen! Namelijk met een ontzettend energieke mix van Schotse folk en punkrock.

De band bestaat uit Paul McKenzie (zang), Matt “McNasty” Hawley (doedelzak), Aspy Luison (doedelzak), Jesse Pinner (gitaar), Troy Zak (bas), Jono Jak (gitaar) en Dan Garrison (drums).

Opvallend is natuurlijk het gebruik van twee doedelzakken. Die marcheren je dan ook gelijk tegemoet in het intro van het album, A Widow’s Watch, begeleid door dreunende drums en zwaar riffende gitaren.
Dan start het album echt met het sfeervol deinende mid-tempo Overtoun Bridge waarin het energieke punkgeluid voor even is ingeruild voor een meer intiem, haast Dubliners-achtig kroeggeluid. Uiteraard wel met vurig riffende gitaren! Dan stuitert de Celtic punk er op los in Big Foot Steps. Een uitzinnig hoekig rockend nummer.
Beer And Loathing lijkt in eerste instantie als een bluesy ballad te gaan beginnen maar blijkt een enthousiast raggende punkrocker te zijn met vlammend gitaarwerk en nauwelijks hoorbare doedelzakken.
Cock Up Your Beaver is een bewerking van een gedicht van Robert Burns uit 1792 en is een sfeervolle folkballad waarin halverwege zwaar riffende gitaren invallen.
Nary Do Gooder knalt er op uiterst stuwende en punky wijze op los en is een perfect voorbeeld van hoe punk en folk samen kunnen gaan. De punkrock heeft zwaar de overhand in het smerig spetterende Death Of The Winnipeg Scene.
Na een kreunend doedelzakken intro blijkt 36 Barrels een al even smerige punkrocker te zijn. Die doedelzakken “doedelen” vrolijk mee in het hoekig riffende Whose Child Is This waar ook nog eens een lekker Thin Lizzy luchtje aan zit.
Ook in de afsluiter A Seafarer’s Return stuiteren ze energiek mee in een tot pogo uitnodigende punkrock storm.

Dit album van the Real McKenzies is een absolute aanrader voor fans van bands als Flogging Molly en the Dropkick Murphys. Meestuiteren en meebrullen zijn onontkoombaar!

Tracklist:
01. A Widow’s Watch
02. Overtoun Bridge
03. Big Foot Steps
04. Beer And Loathing
05. Cock Up Your Beaver
06. Nary Do Gooder
07. Death Of The Winniopeg Scene
08. 36 Barrels
09. Whose Child Is This
10. The Ballad Of Cpl. Homburg
11. The Cremation Of Sam McGee
12. A Seafarer’s Return

Website: The Real McKenzies