Johnny Burgin – No Border Blues
Format: CD – Digital / Label: Delmark Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Vanaf de tijd dat Johnny Burgin op school zat speelde hij al veel gitaar en trad soms ook op. Langzaam aan klimt Burgin op door met vele blues bands te spelen en samen te werken met grote namen in de blues scene in Chicago. In 1997, op 28-jarige leeftijd, krijgt hij de kans om een solo album uit te brengen en grijpt deze kans met beide handen aan. Hij tourt de hele wereld over om dit album te promoten en zal dit drie jaar lang doen.

Dan is het even genoeg voor Burgin, hij stapt uit de muziekwereld om zijn gezin groot te brengen en we horen zeven jaar lang helemaal niks van hem. In 2009 komt hij echter weer terug en brengt hij met enige regelmaat een nieuw album uit en speelt hij veel op albums van andere artiesten. Sinds 2009 treedt Burgin ook weer overal ter wereld op, onder andere in Japan. In Japan werkt Burgin met een lokale backing band en wordt, door de jaren heen, hele goede vrienden met hen.

Photo by Jeff Griffin

In 2019 besluit Burgin een dag door te brengen in een studio in Osaka om samen met een grote groep Japanse muzikanten een album op te nemen. Deze opname sessie is nu uitgebracht als ‘No Border Blues’.
In totaal horen we veertien muzikanten naast Burgin zelf op dit album, sommige horen we slechts twee nummers maar allemaal weten ze, op hun eigen manier, een stempel te drukken op deze opname. Wat daarnaast meteen opvalt is dat alle elf nummers op één dag zijn opgenomen (2 mei 2019), blijkbaar hadden ze niet veel takes nodig om alles goed op te nemen anders red je dat nooit. Waarschijnlijk speelt Burgin sommige van deze nummers ook tijdens zijn live shows zodat de band bekend is met het materiaal.

Het album ‘No Border Blues’ begint met de mondharmonica van Iper Onishi, die we ook horen zingen. Onishi speelt ook mondharmonica op de laatste vijf nummers van dit album. Met One Day You’re Gonna Get Lucky maakt Burgin meteen een statement: het gaat niet om mij, ik hoef niet elk nummer te zingen maar geef anderen de ruimte om te schitteren.
One Day You’re Gonna Get Lucky is geschreven door Carey Bell en is een stampend Chicago blues nummer en een mooie opener voor dit album. Na dit nummer wisselt Burgin van band en zingt hij zelf Sunnyland van Elmore James. In deze geweldige versie van Sunnyland horen we onder andere Lee Kanehira op de piano en Kaz Nogio op mondharmonica, die daarna samen het volgende nummer So Crazy About You zingen van Hudson Whitaker, beter bekend als Tampa Red.
Na So Crazy About You gaat het tempo opeens omhoog met het swingende rock ‘n’ roll nummer Hurry Up Baby geschreven door Burgin zelf en gezongen door Kaz Nogio, die we ook al tijdens het vorige nummer hoorden.
De andere zangeres (en toetsenist) die we tijdens So Crazy About You hoorden zingen, Lee Kanehira, speelt een hoofdrol in het volgende nummer Pumpkin’s Boogie. Niet alleen zingt en speelt ze op dit, net als Hurry Up Baby een lekker swingend, nummer maar heeft ze Pumpkin’s Boogie ook geschreven.
Na drie oude blues covers zijn we duidelijk aangekomen bij het swingende gedeelte van het album. I Just Keep Loving Her swingt net zo lekker als de twee nummers ervoor en is geschreven door Little Walter maar vertaald in het Japans als Mada Sukinanda. Dit in het Japans gezongen nummer past perfect tussen de rest van het Engelstalige album.
Met Mada Sukinanda maken we ook kennis met Kotez die dit nummer zingt en mondharmonica speelt. Na Mada Sukinanda horen we opeens Burgin’s stem weer, en hij zal ook de rest van de nummers op dit album voor zijn rekening nemen als zanger.
Met Rattlesnake gaan we weer terug naar een iets rustiger tempo en de oude Chicago blues muziek. Rattlesnake is geschreven door John Brim. Naast de terugkeer van Burgin als zanger horen we, voor het eerst sinds het eerste nummer, Iper Onishi ook weer op mondharmonica net als op de nummers die volgen.
Burgin neemt al het gitaar werk voor zijn rekening maar bij dit nummer (en ook sommige andere nummers op dit album) horen we nog een tweede gitarist: Yoshi Mizuno. In dezelfde sfeer als Rattlesnake horen we een eigen compositie van Burgin: Old School Player. Old School Player valt, naast het geweldige mondharmonica werk van Iper Onishi, de drums van Takagiman op, al met al is Old School Player een lekker laid back blues.
Het tempo gaat nog iets verder naar beneden met het heerlijke Two Telephones. Na Two Telephones komt weer een nummer geschreven door de Japanse bandleden van Burgin. Samurai Harp Attack is een instrumentaal nummer geschreven door Kaz Nogio, Kotez en Iper Onishi. Alle drie de schrijvers spelen mondharmonica en alle drie zijn ze ook te horen tijdens dit erg mooie, en soms erg grappig, nummer.
Naast de drie schrijvers en Burgin horen we ook Yoshimi Hirata op bas, Yoshi Mizuno op gitaar en Takagiman op drums. Het album wordt afgesloten met Sweet Home Osaka wat eindigt in één groot feest, blijkbaar was dit nummer ook het laatste nummer die werd opgenomen.

Kortom:
Een erg leuke release van Johnny Burgin samen met een hele groep muzikanten uit Japan. Vooral een aanrader voor iedereen die van Chicago blues houdt.

Tracklist:
01. One Day You’re Gonna Get Lucky
02. Sunnyland
03. So Crazy About You
04. Hurry Up Baby
05. Pumpkin’s Boogie
06. I Just Keep Loving Her (Mada Sukinanda)
07. Rattlesnake
08. Old School Player
09. Two Telephones
10. Samurai Harp Attack
11. Sweet Home Osaka

Website: Johnny Burgin