Emily H. & the Blues Explosion – Emily H. & the Blues Explosion
Format: CD – Digital / Label: Dancin’ Fool Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

In de vaderlandse bluesscene hebben we geen “Voice Of Holland” of “Holland’s Got Talent” nodig want wij hebben Emily H. & the Blues Explosion! Een band rondom de 19-jarige zangeres Emmelien Hilbers uit Amersfoort. Zij is de dochter van bluesmuzikant Tony Hilbers, die overleed toen Emmelien slechts één jaar oud was.

Samen met haar Blues Explosion, die bestaat uit Roland Jenster (keyboards), Martin Koch (gitaar), Ruben van der Burgh (drums) en Michiel Heeneman (bas), komt zij met een zeer overtuigen debuutalbum op de proppen. Een album, dat in één dag werd opgenomen.

photo credits: @nicobrons

Ondanks haar jeugdige leeftijd heeft Emmelien al een lekker rauw soulvol randje aan haar stembanden kleven waardoor ze als een mix van Maria Muldaur en soms Janis Joplin klinkt.

Dat is goed te horen in de lui pompende variant op “Mannish Boy”  I’m A Woman, een Leiber & Stoller compositie, met heerlijk soepel swingend pianowerk van Roland Jenster en de kermende priemende bluesgitaar van Martin Koch.
In Almost Persuaded toont Emmelien aan dat zij ook met het countrysoul materiaal uit de voeten kan. Haar stem klinkt hier krachtig en soulvol en bij vlagen zelfs als Janis Joplin.
Miss Celie’s Blues is een gewaagde cover van een Quincy Jones nummer uit de film “A Color Purple”. Een zeer warm deinende bluessong, die zo op het repertoire van Maria Muldaur had kunnen staan. Emmelien’s stem klinkt hier zowel jazzy als bluesy en zij switcht van breekbaar naar krachtig.
De Kris Kristofferson klassieker Me And Bobby McGee is in een lekker funky jasje gestoken. Het Janis Joplin geluid past Emmelien prima gezien de ontspannen bluesy wijze waarop zij zich door dit nummer heen werkt. I Don’t Hurt Anymore is oorpsornkelijk een countrynummer van Hank Snow en klinkt bij Emily H. als een loom pompende mix van soul en country waarin de “mannen” enthousiast mee mogen zingen. In I’d Rather Go Blind zet Emmelien deze Etta James klassieker op een compleet eigen bluesy wijze naar haar hand.
Na het luie funky Voodoo Woman met de broeierig snerpende gitaar van Martin Koch volgt een prima cover van de jazztraditional All Of Me. Een duet tussen de prima rollende piano van Roland Jenster en de krachtige, maar ook intieme, stem van Emmelien.
Martin Koch’s loeiende gitaar leidt de Jimi Hendrix cover Red House in, dat teruggebracht is tot een broeierige slowblues en dat door Emmelien vokaal een Janis Joplin draai gekregen heeft. Uiteraard speelt de vlammende gitaar van Marin hier ook een belangrijke rol.
De band sluit rockend af met het krachtig pompende Walking By Myself.

We hebben er weer een prima bluesband bij! Emily H. is een groot vocaal talent en die moeten we koesteren!

Tracklist:
01. I’m A Woman
02. Almost Persuaded
03. Miss Celie’s Blues
04. Me And Bobby McGee
05. I Don’t Hurt Anymore
06. I’d Rather Go Blind
07. Voodoo Woman
08. All Of Me
09. Red House
10. Walking By Myself

Website: www.facebook.com/EmilyH.andthebluesexplosion