The Ragtime Rumours – Abandon Ship
Format: CD / Label: Ruf Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Nederlandse band the Ragtime Rumours blijft gewoon haar eigen muzikale koers varen en trekt zich dus geen snars aan van de “kritieken” dat er niet genoeg blues in hun muziek te horen zou zijn. En ik geef ze groot gelijk! De band vindt zichzelf namelijk geen bluesband! Ze spelen “rag ‘n roll”!!!! En dat is een mengeling van old-skool ragtime, gypsy jazz, roots en, jawel, ook wat blues.

Het debuutalbum ‘Rag ‘N Roll’ uit 2018  maakte op mij al een zeer positieve indruk en dat verandert met deze opvolger niet!

De band bestaat uit Tom Janssen (zang, banjo, gitaar), Thimo Gijezen (gitaar, piano, accordion, staande bas, zang), Niki van de Schuren (staande bas, saxofoon, fluit, zang) en Sjaak Korsten (drums, washboard, kazoo, zang).

Hun nieuwe album opent met de noodsignalen van een schip in nood waarna het felle hoekige Abandon Ship opent. Een nummer waarin de invloed van Tom Waits terug te horen is in een décor vol snijdende staccatoriffs, afgewisseld met weldadige gypsy jazz klanken. Dit nummer zou het op een volgende Peaky Blinders soundtrack goed doen!
Het wordt gevolgd door de intieme ballad Mister Moon, een folky nummer met breekbare accordeon klanken. De warme priemende jazzgitaar van Tom Janssen staat centraal in de soepel swingende gypsy jazz van 5h Left waarin ook ragtime elementen, en een speeldoosje, verwerkt zitten.
Yes, My Darling Daughter is een nummer dat onder meer bekend is in de uitvoering van Dinah Shore. Bij the Ragtime Rumours is het een donker dreunend jazznummer met de intieme fluit van Niki van de Schuren en haar warme zang.
Een Spaanse Flamenco gitaar opent op sierlijke wijze Fieldman Song. Een losjes swingend jazzy “rag ‘n  roll” nummer met een uitmuntende bijdrage van gastgitarist Mozes Rosenberg. Sky Is Turning Back klinkt behoorlijk bluesy als een “worksong” met een desolate banjo en broeierig galmend elektrisch gitaarspel.
A Romantic Story Between Minnie And Dave opent met een fraai a capella intro en klinkt grofweg als een mix van “Fever” en “Minnie The Moocher”. Niki van de Schuren zingt op zeer zwoele wijze de rokerige nachtclubjazz ballad Sway With Me.
Vervolgens is I Can’t Sing The Blues een vrolijk nummer met zoveel blijdschap dat de blues achterwege kan blijven hoewel er op het eind toch even een bluesrock break te horen is. In Pinocchi duiken de rauwe Tom Waits invloeden weer even op in een statige donkere ballad met een hard snijdende bluesgitaar.
Na de heerlijk loom deinende jazz van Undressing Me sluit de band het album af met de desolate donkere ballad Valley Of The Gods.

The Ragtime Rumours is een lekker eigenzinnige band, die weer volop overtuigt met haar tweede album.

Een band om zuinig op te zijn!

Tracklist:
01. Abandon Ship
02. Mister Moon
03. 5h Left
04. Yes, My Darling Daughter
05. Fieldman Song
06. Sky Is Turning Dark
07. A Romantic Story Between Minnie And Dave
08. Sway With Me
09. I Can’t Sing The Blues
10. Pinocchio
11. Undressing Me
12. Valley Of The Gods

Website: The Ragtime Rumours