Jeff Tweedy – Love Is The King
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: dBpm Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

Wilco-frontman Jeff Tweedy presenteert alweer zijn vierde solo-album in vier jaar tijd. En hoewel de Corona-pandemie ons een grote hoeveelheid aan platen oplevert waar eigenlijk niemand op zit te wachten, kan dat van ‘Love Is The King’ bepaald niet gezegd worden.

Tweedy nam de plaat op in de Wilco-loft in Chicago samen met zijn twee zoons Spencer en Sam. Het is een behoorlijk somber stemmend album geworden, waarin Tweedy op zijn bekende onopgesmukte manier bittersweet liefdesliedjes en einde der tijden-songs vertolkt. Daar ligt ook het grote verschil met de vele Corona-platen van andere artiesten: in plaats van zich te bekommeren om de alledaagse, algemene problemen van de lock downs zijn Tweedy’s songs tekstueel meer naar binnen gekeerd en gaan over zaken als angst, kwetsbaarheid en verlatingsangst.

Love Is The King doet hier en daar denken aan Neil Young in zijn donkerste dagen (On The Beach en Tonight’s The Night). De redelijk rudimentair uitgevoerde songs (akoestische gitaren, bas en drums) krijgen een extra dimensie door de voor Tweedy (en Young!) typerende tegendraadse en schurende elektrische gitaarsolo’s, die al direct hun intrede doen in de als een soort mantra voorgedragen titelsong.

In songs als Opaline, A Robin Or A Wren en Natural Disaster klinkt Tweedy & Sons als een countryrock band waar de geest van Gram Parsons’ Flying Burrito Brothers nooit ver weg is.

In Bad Day Lately, Guess Again en Troubled is het somberte troef en Tweedy eindigt met Half-Asleep waar de Weltschmerz uit de speakers knalt en hij het album afsluit met een geknepen en tegendraadse gitaarsolo, die bijna pijn aan de oren doet.

‘Love Is The King’ is geen al te vrolijk stemmende plaat geworden, maar wel degelijk een heel integer album van de Wilco-frontman. 

Tracks:
01. Love Is The King
02. Opaline
03. A Robin or A Wren
04. Gwendolyn
05. Bad Day Lately
06. Even I Can See
07. Natural Disaster
08. Save It For Me
09. Guess Again
10. Troubled
11. Half-Asleep

Website: Jeff Tweedy