+The Pine Box Dwellers

The Pine Box Dwellers – Desperate Days & Longing Nights
Format: CD – Digital / Label: The Pine Box Dwellers
Release 2019

Tekst: Fons Delemarre

The Pine Box Dwellers is een band uit Waycross (Georgia). Waycross is ook de geboorteplaats van Gram Parsons en daar zijn Sean Clark, Jody Perritt, Jesse Herrin & Connor Griffin nog steeds trots op. Dat betekent overigens niet dat ze muzikaal erg veel gemeen hebben met Parsons, hoogstens hun liefde voor een eerlijk geluid. Want dat is hetgeen het meeste opvalt bij eerste beluistering van het album Desperate Days & Longing Nights’.
Er wordt muziek gemaakt zonder opsmuk. Recht voor z’n raap, zo u wilt. Op bezoek bij gitaarmaker Epiphone zegt frontman Sean Clark erover: “It’s a kind of singer-songwriterfolk meets classic rock, CCR, that stuff” (https://www.youtube.com/watch?v=g25-mMVTaPw) .
Ik zou er het geluid van C.C. Adcock aan willen toevoegen. Swampy is het zeker, bluesy ook, boogie-achtig ook, zeker de eerste twee nummers. Op track 3 (Three Shot Stang) krijgt de countrysound de overhand, maar dan wel van het stevig aangezette soort. Southern countryrock, dus. Hier steken ook invloeden als Dylan en de Greatful Dead de kop op.
Verderop, in het ruim zes minuten durende Hell Cat wordt dat nóg duidelijker. Heerlijke muziek voor liefhebber van lang uitgesponnen, beetje meanderende, rondzwevende gitaarsolo’s. Opvallend is de afwezigheid van drums. Die plek wordt ingenomen door de ‘Pine Box’, die wij kennen als ‘cajon’. Desondanks klinkt het album behoorlijk fors. Sean knauwt zijn teksten lekker weg en de gitaren krijgen een forse reverb mee.
De bezetting zonder drums geeft de Pine Box Dwellers de kans in kleine venues te spelen, waarbij –als je in hun agenda kijkt- een duidelijke en begrijpelijke voorliefde voor het spelen in brouwerijtjes opvalt…
Hoogdravend en pretentieus is het niet, maar dat wil de band ook niet. Gewoon met je vrienden zingen over het leven in een klein, Amerikaanse stadje, je familie en je favoriete muziek. Nog één citaat over de muziek, die ze zelf omschrijven als ‘Swampedalic’. The result is a gritty acoustic, roots driven, foot stomping, cosmic soup of influences all over the Americana spectrum. These Dweller’s wanted to create a new sound. A sound that was just as much rooted in tradition as it was moving toward uncharted territory. Armed with only an acoustic guitar, lap steel, harmonica, bass and cajon (AKA Pine Box) The Pine Box Dwellers are kicking in doors with a big noise”.
Sean Clark heeft ook een soloproject (http://www.reverbnation.com/seanclark). Leuk bandje, die Pine Box Dwellers en een leuk album, dat Desperate Days & Longing Nights’.

Tracks:
01. Off The Side (2019 Version)
02. Another Man
03. Three Shot Stang
04. Something In The Water
05. Axle Grease & Gasoline
06. Gambler’s Eyes (2019 Version)
07. Draw Blood (2019 Version)
08. Rainbows On The Pavement (2019 Version)
09. Hell Cat (2019 Version)
10. Truck Stop Snake

Bezetting:
Sean Clark- vocals, acoustic guitar
Jesse Herrin- bass
Connor “Coondog” Griffin- pine box, vocals
Jody Perritt- lap steel, harmonica, vocals

Website: The Pine Box Dwellers