+Little Steven - Born Again Savage

Little Steven – Born Again Savage
Format: CD – LP – Digital/ Label: Wicked Cool Records
Release: 2019 / LP maart 2020

Tekst: Peter Marinus

De heruitgave van dit album van Miami Steve Van Zandt, beter bekend als Little Steven, bewijst eens te meer hoe veelzijdig Little Steven is. Dit album werd oorspronkelijk in 1999 uitgebracht en is nu opnieuw verkrijgbaar als onderdeel van de boxset “Rock N Roll Rebel: The Early Works” en is ook afzonderlijk te koop.
Na E-Street Band-achtige soulrock, electro funk en hiphop is het nu de beurt aan de Classic Rock. Hardrock wel te verstaan! Met volop aandacht voor de Classic Rock geluiden van de jaren ’70 en ’80. In een Cream-achtige triobezetting met U2 bassist Adam Clayton en Jason Bonham op drums.

Het album werd destijds schromelijk over het hoofd gezien maar dat zal dit keer toch echt niet gaan geburen! Daar is dit album gewoonweg veel te goed voor!

Een snoeihard rockend album, dat opent met het titelnummer, Born Again Savage. Massief pompende hardrock met een smerig garagerock-achtig geluid. Little Steven bewijst hier een uitstekende rockgitarist te zijn en zijn snerende zang past hier perfect. Camouflage Of Righteousness opent psychedelisch met een Oosters tintje en gaat dan al snel over in krachtig pompende riffrock. Steven’s zang doet hier zowaar aan die van Alice Cooper denken in een Who-achtige rocker.
De dreunende drums van Jason Bonham zetten Guns, Drugs And Gasoline in werking. Een nummer waarin een kolossaal rockend Led Zeppelin-achtig geluid vermengd wordt met een Stooges-achtige vunzigheid. In de broeierige psychedelische hardrock van Face Of God kom je zowel invloeden als The Pretty Things als het zware geluid van Soundgarden tegen.
Saint Francis kan je als het rustpunt van dit album zien hoewel er ook in dit nummer, midtempo, gerockt wordt. Een nummer met een hoog psychedelisch gehalte met zowel Pink Floyd als Bruce Springsteen trekjes. Salvation zit vol met “Start Me Up”-achtige Stones riffs. Een smerige hoekige rocker waarin je ook de bombast van de E-Street Band en U2 tegen komt.
Organize is een onstuimige garagerocker, smerig als het beste Johnny Thunders & The Heartbreakers werk. De pompende rocker Flesheater trekt meer naar de hardere kant van de glamrock, denk hierbij richting David Bowie of Mott The Hoople.
Vervolgens is Lust For Enlightenment is een dreigende donkere rocker met een mystiek Black Sabbath/Black Widow geluid. Met recht een psychedelisch hardrock nummerr! Tongues Of Angels opent met de schroeiend harde gitaar van Steven en gaat verder als een hoekig riffend Cult-achtig nummer.
De bonustrack van dit album is It’s Been A Long dat in 2019 werd opgenomen. Hier is Steven in z’n eentje akoestisch te horen in een nummer dat oorspronkelijk door Southside Johnny & The Ashbury Jukes werd opgenomen.

Dit album van Little Stevens is meer dan terecht opnieuw uitgebracht. Een must voor de liefhebbers van de stevige Classic Rock. Laat dit album niet opnieuw onopgemerkt voorbijgaan!!

Tracklist:
01. Born Again Savage
02. Camouflage Of Righteousness
03. Guns, Drugs And Gasoline
04. Face Of God
05. Saint Francis
06. Salvation
07. Organize
08. Flesheater
09. Lust For Enlightenment
10. Tongues Of Angels
11. It’s Been A Long Time (Solo Acoustic 2019)

Website: Little Steven