The Outlaws – live At Rockpalast 1981
Format: CD+DVD Jewel case / Label: MIG
Release: 2020

Tekst: Mark Harmsma

Ons werd ter review aangeboden de MP4-bestanden van het optreden, dat “the Florida Guitar Army” the Outlaws gaf op het Lorelei festival in Duitsland in 1981. The Outlaws, een geweldige unieke band, die ook in deze 2e bezetting mooie platen heeft gemaakt en gave optredens heeft verzorgd – waaronder dit optreden, maar de echte die-hards – die er al bij waren toen ik nog niet kon lezen – herinneren zich vooral Pinkpop 1976.

Deze echte Southern Rockers en Outlaws-fans zullen de eerste drie platen van the Outlaws als ongeëvenaard zien, de bezetting met Henry Paul dus.
Zoals ik in deze beschouwing ( https://www.bluesmagazine.nl/recensie-blackberry-smoke-whippoorwill/ ) eerder schreef, zitten the Outlaws aan de countrykant van de Southern Rock, en durf ik binnen de Southern Rock de band makkelijk in de top 3 van “Southern bands met de meest vaardige gitaristen” te plaatsen – zelfs als ik the Allman Brothers Band wel tot dit genre zou rekenen, maar dat is een andere discussie. Criterium is dan wel dat solo’s grotendeels geïmproviseerd worden, iedere avond en iedere show weer opnieuw. En daarmee vallen Skynyrd, Hatchet en zelfs Blackberry Smoke dan af.

The Outlaws dus, eerstens onder de aandacht gebracht door buurjongen Eric, en al vrij jong scoorde ik de debuutplaat – die nog steeds in mijn top25 aller tijden staat. Ik vond de band zo goed dat ik zo veel mogelijk live shows in oude bezetting heb gescoord, nog voordat het ongelimiteerd downloaden bestond of bootlegs gewoon op Discogs circuleerden.
En zo tel ik 10 bootlegs en live shows, vnl. oude bezetting (en reünie 1986) met Henry Paul en met deze MP4’s dus 11 live shows. Naast dat ik wil aangeven dat ik the Outlaws niet zomaar als ‘een band’ zie, plaats ik deze opname in het perspectief van live shows eerste en tweede bezetting.

Naar de Lorelei uitgave dan maar, en ik maak ook direct maar mijn punt: de audiomix van deze uitgave is niet bijzonder goed. Het is zo’n beetje alsof iemand in 1981 het optreden op een VHS-band heeft opgenomen, en met moderne technieken die audiotrack een beetje is opgelapt.
1981 Is natuurlijk niet te vergelijken met de huidige tijd, waar anno 2020 bij m’n eigen band nog weleens zomaar een 24 track opname meeloopt, gewoon als hobby van de geluidsman – dat snap ik.
Maar.. als ik als leek the Outlaws mocht mixen zou ik eerst eens proberen: een Les Paul meer naar links gemixt, de andere LP meer naar rechts en de Strat van Hughie meer in het midden, bas en drums eronder, meerstemmige zang er bovenop en klaar toch?
Deze audiotrack had deze benadering niet in zich. In een 3 gitaristenband wil je de verschillende gitaarpartijen van elkaar kunnen scheiden als luisteraar en dat gaat bij deze opname lastig.
Gaandeweg de show wordt het wel iets beter overigens, en ik denk sowieso dat de Southern Rock gemeenschap van Nederland (aka “Hengelo (O), zou er een verband bestaan met Popeye wellicht?) zich door mijn kritische blik niet laten weerhouden.
Maar die boys hebben dezelfde live opnames als ik heb, en dit zal ook bij hen niet de eerste keuze zijn als ze een spetterende live show van deze band willen horen.
En ook in de NL Southern Rock gemeenschap zal er met argwaan naar de hoes worden gekeken, want laten we wel wezen: hoe haal je het in je hoofd om Freddie Salem op de voorkant van je hoes te zetten en Hughie en Billy met een klein fotootje op de achterkant? Waarschijnlijk een idee van degene die het geluid heeft opgenomen, zullen we maar zeggen..
Want in voornoemde kringen memoreren we vol weemoed het melodisch maar baggervette geluid van Billy Jones, en pinken we een traantje weg als hij één van de klassiekers van de eerste platen zingt.

Markante vocalen, schrijver van bekende Outlaws nummers, zijn markante Stratocaster sound en bijna 10 jaar bandlid in Lynyrd Skynyrd zijn waarom we ons vandaag de dag Hughie Thomasson nog herinneren. Dus dat. En wie hoor je ooit nog over Salem?

Tot slot: Er is ook een cd/dvd package te krijgen van deze gig (hoewel ook grotendeels op YouTube), dat maakt het dan wel de moeite om aan te schaffen, want beeldmateriaal in de vorm van complete shows is wel een dingetje met die ouwe rockers.
Koop dan dus de package, maar ik vermoed dat – zelfs als je die package hebt – je een ander cd-tje meeneemt voor een autorit van vijf kwartier, dan deze Lorelei-show.
Denk bijvoorbeeld aan de Pittsburg-show uit 1981 (gewoon op bol.com, ook verschenen als de bootleg “ Riders on the Devil’s Road ”). Die wint het in elk geval op Audiomix.
“The day after (of was het “before”) Thanksgiving”, voor de echte fans, en Thanksgiving komt nog dus laten we die nog eens opzetten, in de auto, en denken aan Billy en Hughie.

Tracks:
01. Devil’s Road
02. Hurry Sundown
03. Holiday
04. Long Gone
05. Angels Hide
06. Waterhole
07. There Goes Another Love Song
08. Green Grass And High Tides
09. Ghost Riders In The Sky

Website: The Outlaws