King King – Maverick
Format: CD – LP – Digital / Label: Chanel 9 Music
Release: 2020

Tekst: Danny van den Deijssel

Begin dit jaar kwam het grote nieuws naar buiten dat Stevie Nimmo zich bij zijn ‘kleine broertje’ Alan zou voegen in Alan’s band King King. Daarmee was de transformatie van King King compleet nadat de gehele bezetting in een relatief korte periode in zijn geheel wijzigde. Werd in 2018 Bob Fridzema al vervangen door Jonny Dyke, in 2019 verlieten ook mede-oprichter Lindsay Coulsen en Wayne Proctor de band. Zij werden vervangen door Zander Greenshields en Andrew Scott. In deze bezetting wil King King een nieuw hoofdstuk toevoegen aan het boek en een groter en breder publiek aantrekken.

Dit hoofdstuk is begonnen met het nieuwe wapenfeit: ‘Maverick’. Een album waar de gehele nieuwe bezetting aan mee heeft geschreven en het resultaat is een goed album met de herkenbare King King sound maar dan wel in een nieuw jasje.

Het album start met Never Give In en het gelijk duidelijk dat Stevie niet alleen voor zijn gitaarspel is aangetrokken. Het nummer is een lekker in het gehoor liggend rocknummer met een duidelijke meerstemmige zang. Iets wat op dit album nadrukkelijker aanwezig lijkt te zijn dan voorheen. Fire In My soul is een catchy nummer met een fijn lopend basloopje. In dit nummer is ruimte voor de eerste gitaarsolos en die mogen er zeker zijn.

Hetzelfde recept geldt voor Whatever it takes, het doet me ergens denken aan het nummer Take A Look van het album ‘Reaching For The Light’. Aan het eind volgt een vlijmscherpe gitaarsolo.

De eerste single I Will Not Fall bevat een poppy klinkend keyboard wat ergens de richting opgaat van Superstition van Stevie Wonder. Daardoor lijkt dit wat mainstream te gaan klinken. Dit past daarom natuurlijk wel bij het doel om een groter publiek aan te trekken. Iets wat deze band wat mij betreft aan kan.

Op het album zijn twee ballads terug te vinden. In de eerste, By Your Side, wordt Alan vooral begeleid door Jonny waar tegen het einde van het nummer ruimte is voor wat gevoelig gitaarwerk om weer klein te eindigen. De tweede ballad, When My Winter Comes is nog kleiner en bevat uitsluitend piano. Persoonlijk daardoor een van mijn favorieten op deze plaats. Het toont tevens aan dat King King meer is dan een bluesrock band met twee goede gitaristen die willen rocken.

Dat Alan ook een boodschap wil vertellen met zijn teksten komt in One World heel duidelijk naar voren. Het is nog niet te laat, samen kunnen we de wereld veranderen. Een mooie boodschap en een prima song. Ergens doet het me denken aan een van zijn voorbeelden Clapton en dan met name zijn werk uit de eighties. Niks mis mee toch?

Ook de andere nummers op de plaats zijn gewoon prima songs. De toevoeging van Stevie is wat mij betreft echt een positieve wending en ik ben benieuwd waar dit nog toe gaat leiden.

Tracklist:
01. Never Give In
02. Fire In My Soul
03. Whatever It Takes
04. I Will Not Fall
05. By Your Side
06. One World
07. Everything Will Be Alright
08. When My Winter Comes
09. Dance Together
10. End Of The Line

Website: King King