The Necks – Three
Format: CD – Digital / Label: Northern Spy Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het zal de meeste lezers van Bluestown Music ontgaan zijn maar het Australische trio the Necks bestaat al ruim dertig jaar en heeft onlangs hun 21ste (!) album afgeleverd. Een album dat, de albumtitel verraadt het al, uit slechts drie nummers bestaat. Maar dan heb je wel te maken met drie nummers die alle drie ruim 20 minuten lang zijn.

Chris Abrahams (piano, orgel, synthesizer), Lloyd Swanton (bas) en Tony Buck (drums, percussie) debuteerden in 1990 al met het album ‘Next’ en hun geluid zit ergens tussen de geimproviseerde jazz, traditionele jazz en ambient in.

Op dit album dus een drietal nummers, die variëren van structuur, sfeer en geluid.

Het eerste nummer Bloom wordt overheerst door de ratelende percussie en drums van Tony Buck, die zorgt voor een zeer energiek geluid. Pianist Chris Abrahams blijft gedurende het nummer voor een warme verleidelijke laag zorgen en bassist Lloyd Swanton groovet stug door.

Het resultaat is een bedwelmend nummer waarin de energieke percussie en grooves je totaal in hun macht krijgen. De plots opduikende snijdende synthesizer zorgt dan ook nog eens voor een Krautrock-achtig geluid. Dit nummer is even bedwelmende als de beste minimale muziek met een overweldigende intensiteit.
Lovelock is opgedragen aan Damien Lovelock, de in 2019 overleden frontman van de band Celibate Rifles. De sfeer en het geluid zijn in dit nummer totaal anders dan het voorgaande nummer. Hier is sprake van een donker, afstandelijk geluid met een dwarrelende piano, aanzwellende schurende en schrapende noises en de drums die afwisselend zacht tikkend en dreigend roffelend klinken. Je wacht in dit beklemmende nummer op een uitbarsting, die echter uitblijft.
Het luie, funky groovende, Further is het meest toegankelijke nummer van het album met heerlijk warm pianospel, zacht ratelende percussie en een verleidelijk sprankelend geluid.

Ik ben ervan overtuigd dat dit jazzy trio the Necks ook aansluiting gaan krijgen bij de fans van avontuurlijke, spannende muziek.

Je mag mij in elk geval als fan van dit trio noteren!

Tracklist:
01. Bloom
02. Lovelock
03. Further

Website: The Necks