The Neal Morse Band – The Adventour 2019 (Live in BRNO)
Format: 2CD – Blu-Ray – Digital / Label: Inside Out Music
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Recent live album van de ongekroonde koning van de hedendaagse prog-rock. Multitalent die solo projecten op gigantisch hoog tempo afwisselt met bandprojecten. Ooit begon Neal Morse als zanger van Spocks Beard om later solo te gaan. Inmiddels kent zijn carrière daarnaast ook vertakkingen in de Neal Morse Band, Transatlantic, Flying Colors.

Samen met de band die zijn naam draagt maakte Neal Morse de albums ‘The Similtude of A Dream en ‘The Great Adventure’, dit live album is de integrale vertolking van die laatste titel.

Thematisch zijn de studioalbums hertellingen van de Christelijke tekst ‘A Piligrims Progress’ uit 1678. Jaren geleden bekeerde Neal Morde zich tot het Christendom, ongetwijfeld dat de keuze om deze tekst om te zetten in liedjes beïnvloed werd door zijn geloof.

Voor al diegenen die niet hun theologie op orde hebben een korte samenvatting. De hoofdpersoon Christen onderneemt een reis van de stad des verderf naar de heilige stad Jeruzalem. Onderweg ontmoet hij diverse figuren die zijn reis beïnvloeden. Christen beseft zich dat hij een zondig mens is en moet vluchten voor de komende toorn van god.

Een onderwerpskeuze die in de foute handen zou kunnen uitmonden in dogma of ongenuanceerde dramatiek, valkuilen die worden vermeden. Ondanks de leidraad van het verhaal is het ook mogelijk om te luisteren naar de liedjes op zich, deze zijn sterk genoeg om los naar te luisteren. Ook qua muzikale begeleiding is er volop variatie. Hard en zachte momenten volgen elkaar in hoog tempo op. Dit maakt het album toegankelijk als ook gevarieerd.

In alle ambitie en grootse thematiek is dit niet zomaar een live album. De aanwezigheid van het publiek maakt het nog meer een hoogmis dan een effen een concertregistratie. Getuige de enthousiaste reactie van de aanwezigen is het voor velen zeer genieten als voor Neal Morse. De hele show lang zingt hij als het ware vanuit zijn tenen.

Misschien is de beste omschrijving een kruising van Tommy, The Lamb Lies Down On Broadway en Jesus Christ Superstar.

Tracklist:
CD 1:
01. Intro
02. Overture
03. The Dream Isn’t Over
04. Welcome To The World
05. A Momentary Change
06. Dark Melody
07. I Got To Run
08. To The River
09. The Great Adventure
10. Venture in Back
11. Hey Ho Let’s Go
12. Beyond The Borders

CD 2:
01. Intro 2
02. Long Ago
03. The Dream Continues
04. Fighting With Destiny
05. Vanity Fair
06. Welcome To The World 2
07. The Element of Fear
08. Child of Wonder
09. The Great Despair
10. Freedom Calling
11. A Love That Never Dies
12. So Far Gone

Line-up:
Neal Morse (Vocals, Guitar and & Keyboards)
Mike Portnoy (Drums)
Randy George (Bass)
Eric Gillette (Guitar and Vocals)
Bill Hubauer (Keyboards and Vocals)

Website: Neal Morse