Áslaug – Áslaug
Format: Vinyl EP – Digital / Label: V2 Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Om nu te beweren dat we met Áslaug te maken hebben met de Nederlandse Björk is wel wat ver gezocht. Toch zijn er wel wat overeenkomsten tussen de IJslandse zangeres en zangeres Áslaug Vigfúadóttir uit Utrecht.

Áslaug is namelijk een zangeres van oorspronkelijk IJslandse afkomst en ook zij schroomt, net als Björk, enig muzikaal avontuur niet.

Daar houden de vergelijkingen dan op en doet Áslaug het op deze EP met haar eigen kwaliteiten. En die zijn niet gering!

Tot die conclusie kwamen ze bij 3FM ook want in 2919 werd Áslaug uitgeroepen tot 3FM Talent en was zij één van de meest geprezen artiesten van de Popronde 2019.

Haar EP bevat vier nummers, die alle vier voorzien zijn van een dromerige bedwelmende sfeer.

De opener If You Will/Hollow opent met dromerige synthesizerklanken, een stemmige piano en hemelse koortjes waarna de intieme fluweelzachte zang van Áslaug klinkt. Dit is een bedwelmende mooi nummer met een intiem ambient-achtig geluid en een bombastisch knallende uitbarsting.
Take From Me mag als bekend worden beschouwd want deze single werd door 3FM regelmatig gedraaid. Een nummer met een licht knisperend dromerig geluid en gelaagde zang. In dit nummer kom je avontuurlijke (of experimentele) invloeden als Laurie Anderson en Fay Lovsky tegen. Betoverend mooie synthesizerpop!
Zacht krakende elektronica opent I’m Sorry waarover al snel een warme synthesizerdeken neerdaalt. Door Áuslaug’s hemels intieme stem is dit een weemoedig zwevend nummer waarin ook ruimte is voor knallende pompeuze geluiden met luid dreunende drums.
De intieme zinderende ballad In My Head sluit de EP af. Halverwege gaat dit nummer ineens over in een haast synfunk geluid waarbij 80’s act als Heaven 17 en Toni Basil ineens de kop opsteken.

Ik ben behoorlijk betoverd door de dromerige klanken van deze EP en ik hoop dan ook dat Áslaug snel met een album komt!

Tracklist:
01. If You Will/Hollow
02. Take From Me
03. I’m Sorry
04. In My Head

Website: Áslaug