Recensie: The Murlocs – Bittersweet Demons

 

The Murlocs - Bittersweet Demons

The Murlocs – Bittersweet Demons
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: ATO Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een prima overgang van de garagerock naar kwaliteitspop

De Australische band the Murlocs staat nog steeds te boek als een garagerock band maar dat stadium zijn ze allang al ontgroeid!

Dat blijkt ook op het vijfde album van deze band uit Melbourne, die bestaat uit twee ex-King Gizard & the Lizard Wizard leden, Ambrose Kenny-Smith (zang, harmonica, akoestische gitaar, piano, keyboards) en Cook Craig (bas), bijgestaan door Matt Black (drums), Callum Shortal (sologitaar) en Tim Karmouche (bas).

De opener van het album, Francesca, mag dan een energieke rocker zijn maar met garagerock heeft het niets te maken. Meer met het energieke geluid van 80’s bluesbands als Nine Below Zero of the Inmates. De zang van Ambrose Kenny-Smith geeft het nummer lichtjes een glamrock likje.

Dangerous Nature laat duidelijk horen dat de band nu in een meer popgerichte hoek zit. Een hoek waarin trouwens nog wel 60’s invloeden aanwezig zijn. Zo klinkt dit nummer enigszins als de bubblegum pop van the Archies. Ambrose’s harmonica geeft het nummer nog een licht bluesy geluid.

Ook Bittersweet Demons zit in de pophoek. Een nummer met stuwend pianowerk dat in de verte aan het dromerige geluid van the Korgis maar ook aan de hoekige pop van Sparks doet denken. De huilende harmonica van Ambrose opent het melancholieke 60’s popnummer Eating At You.

In Illuminate The Sahade duiken dan toch wat garagerock geluiden op. Een fel zwiepend nummer met priemend gitaarwerk en een wild stuwend ritme. Het geluid van het warme No Self Control deed mij terugdenken aan het geluid van de vroege Split Enz hetgeen ook in het sprankelend deinende Limerence het geval is.

In Skyrocket en Skewiff duiken zowel het geluid van the Korgis als het geluid van the Motors (in hun Airport periode) op. Blue Eyed Runner is een prima hoekig stuwend poprock nummer dat gevolgd wordt door de zeer stemmige afsluiter Misinterpreted.

The Murlocs hebben wat mij betreft een prima overgang gemaakt van de garagerock naar  kwaliteitspop. 

Tracklist:
01. Francesca
02. Dangerous Nature
03. Bittersweet Demons
04. Eating At You
05. Illuminate The Shade
06. No Self Control
07. Skyrocket
08. Skewiff
09. Limerence
10. Blue Eyed Runner
11. Misinterpreted

Website: https://unclemurl.com/