Recensie: Johnny Tucker Featuring Kid Ramos And The Allstars – 75 And Alive

 

Johnny Tucker And The Allstars featuring Kid Ramos - Have A Good Time Tonight – Play Your Soul Johnny

Johnny Tucker Featuring Kid Ramos And The Allstars – 75 And Alive
Format: CD – Digital / Label: Blue Heart Records – HighJohn Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Memphis soul in optima forma

De Amerikaanse blueszanger Johnny Tucker (17 oktober 1945) komt uit een heel groot gezin van 19 kinderen. Zijn interesse in de muziek ontstaat als hij naar zijn vader luistert wanneer die op de veranda van hun huis op zijn gitaar speelt. Johnny begint met drummen en wordt o.a. beïnvloed door Lowell Fulson en James Brown. In 1964 maakt hij in Los Angeles kennis met Phillip Walker in wiens band hij later drummer wordt.

Johnny Tucker

Tucker speelt tijdens zijn vele tournees in de VS, Canada, Japan en Europa met o.a. Floyd Dixon, Robert Cray, Johnny Otis, The Five Royals, Screamin’ Jay Hawkins, Lowell Fulson en Johnny Copeland. In 2006 komt zijn eerste album ‘Why You Lookin’ At Me?’ uit.

Onlangs verscheen er weer een nieuw album van Johnny Tucker. Dit album, ’75 And Alive’, werd opgenomen op 17 oktober 2020, de 75e verjaardag van de zanger uit Fresno, California. Tucker wordt begeleid door de gerenommeerde gitarist Kid Ramos en een fantastische all-star band. Johnny Tucker heeft dit album opgedragen aan zijn vrouw Georgia May, die tijdens de opnamen in de studio aanwezig was, maar die vlak na de release van het album overleed.

All Night Long, all Night Wrong is de swingende R&B opener met gitaarwerk in de stijl van T-Bone Walker, blazers en een lekkere pianosolo. Intens is de zang van Tucker in de schitterende slowblues There’s A Time For Love.

Met de beukende piano van Carl Sonny Leyland en mondharp van Bob Corritore belanden we met If You Ever Love Me in de sferen van New Orleans. De huilende mondharp  en de doorleefde stem van Tucker maken van de shuffle Can’t You See een feest.

De voetjes gaan daarna in het opwindende What’s The Matter van de vloer. Fel is het gitaarwerk van Ramos in de intense blues Treat Me Good. Met de instrumentale shuffle Snowplow wordt een spetterende ode aan Albert Collins (1932-1993) gebracht met gitaar, piano en een saxsolo.

What’s On My Mind is een boogie met Barrelhouse piano, huilende mondharp en een strakke ritmesectie. Hookline is weer een instrumental waarin met slide, pianosolo’s en mondharp een fraaie ode wordt gebracht aan Earl Hooker (1930-1970).

Gedreven en soulvol is de zang in de vette Texas blues Dance Like I Should. De bluesshuffle Have A Good Time Tonight – Play Your Soul Johnny is een uitbundig eerbetoon van Tucker en Ramos aan Buddy Guy.

Het album wordt daverend afgesloten met Gotta Do It One Time. Memphis soul in optima forma waar Tucker en alle bandleden er nog eens in volle glorie tegenaan gaan.   

Conclusie:
Johnny Tucker heeft zichzelf en zijn fans een heel mooi verjaardagscadeau gegeven. De titel van het album dekt helemaal de lading.

Tracks:
01. All Night Long, All Night Wrong
02. There’s a Time For Love
03. If You Ever Love Me
04. Can’t You See
05. What’s The Matter
06. Treat Me Good
07. Snowplow
08. What’s On My Mind
09. Hookline
10. Dance Like I Should
11. Have A Good Time Tonight – Play Your Soul Johnny
12. Gotta Do It One Time

Line-up:
Johnny Tucker – zang
Kid Ramos – gitaar
Carl Sonny Leyland – piano
John Bazz – contrabas, elektrische bas
Jason Lozano – drums
Bob Corritore – mondharmonica
Ron Dzjubla – saxofoons, blazers arrangementen

Website: http://highjohnrecords.com/