The Lu Silver String Band – Rock ‘n’ Roll Is Here To Stay
Format: CD – Digital / Label: Go Down Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is dat ik weet dat the Lu Silver String Band een Italiaanse band is. Als je me had verteld dat deze band uit Australië of de USA zou komen, had ik het ook geloofd. Het geluid van deze band uit Cesena bevat namelijk het ongepolijste rauwe geluid van een Australische band als Cold Chisel en daarbij ook nog eens rauwe rhythm & bluesklanken die van Amerikaanse bands als the Flamin’ Groovies of the Black Crowes afkomstig hadden kunnen zijn. Als daar dan ook nog eens invloeden van Britse bands als the Faces of Staus Quo bij komen kan je met recht spreken van een band met een wilde rocksound!

Lu Silver is een zanger-gitarist, die ooit lid was van de hardrockband the Small Jackets, en die in 20143 het soloalbum ‘Lu…Voices, Harmony, Silver Strings’ uitbracht.
Vervolgens startte hij the Lu Silver String Band, die in 2016 debuteerde met het album ‘The Soul Comes Back To Boogie’.

Naast Lu bestaat de band uit Alessandro Tedesco (sologitaar en ooit lid van de stonerband OJM), El Xicano (bas) en Matt Drive (drums).

Er wordt gelijk energiek geopend met It’s Difficult, een pompende rocker met flink wat powerpop invloeden. De hoge, snerpende zang van Lu doet veel aan het stemgeluid van Chris Robinson (Black Crowes) denken in een opwindende en ongepolijste rocker.
De cover van Stevie Wright’s Hard Road is al even opwindend. Deze uitvoering gaat richting het geluid van Cold Chisel met schroeiend gitaarwerk van Alessandro Tedesco. Een echte powerrocker!
In de energieke rocker Miss Sugar wordt een pubrock geluid a la Dave Edmunds vermengd met Stones-achtige riffs. We Are Monkeys is een rocker met een “Brown Sugar”-achtige melodie en Status Quo-achtige no-nonsense riffs.
I Got You is daarna even een rustpunt. Een midtempo nummer maar met altijd nog een Faces-achtig folky, rauw geluid. Lu nam het nummer No More Time ook al eens met zijn vorige band the Small Jackets op. Het gaat hier om een rocker met een Black Crowes-achtige passie en zeer aanstekelijke riffs.
Gevolgd door het punky rhythm & blues geluid van het pompende Radio Star, dat aan het geluid van the Flamin’ Groovies doet denken. Heel verrassend is de aanwezigheid van de cover van het Python Lee Jackson nummer In A Broken Dream, dat destijds (in 1972) door Rod Stewart gezongen werd. Een rauwe bluesy ballad met een gierende gitaarsolo. Vervolgens is Reputation een stuwende boogie met een behoorlijk rhythm & blues gehalte.
De band neemt op zeer fraaie wijze afscheid met de intieme akoestische ballad The Sky Turns Blue, een psychedelisch zwevend nummer.

Ik ben behoorlijk onder de indruk van het opwindende rockgeluid van the Lu Silver String Band. Een band, die zeker in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van ruwe rhythm & blues-achtige rock!

Tracklist:
01. It’s Difficult
02. Hard Road
03. Miss Sugar
04. We Are Monkeys
05. I Got You
06. No More Time
07. Radio Star
08. In A Broken Dream
09. Reputation
10. The Sky Turns Blue

Website: The Lu Silver String Band