Various Artists – Stroll-A-Rama – Jump And Bump
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Atomicat label opent met deze verzamelaar wederom een schatkist, die boordevol zit met allerlei obscure rhythm & blues, doo wop, rock & roll en rockabilly parels. Afgewisseld met een kleiner aantal meer bekende artiesten.

De naam die gelijk in het oog springt op deze verzamelaar is die van Ronnie Dio & the Prophets. En inderdaad, het gaat hier om Ronnie James Dio, die later bekend zou worden als zanger van o.a. Rainbow en Black Sabbath. Hier is hij met zijn Prophets te horen in Gonna Make It Alone. Een Dion & the Belmonts-achtig nummer, dus een mix van pop en doo wop met een overigens zeer profetische titel!

Laat ik eerst de bekende namen maar eens laten passeren. The Drifters zijn te horen met het stuwende rhythm & bluesnummer Honky Tonk met de weelderige soulstem van Johnny Moore.
Trini Lopez is nu eens niet te horen met zijn melige limborock geluid maar met een lui pompend rhythm & bluesnummer, It Hurts To Be In Love.
The Mills Brothers gaan met Smack Dab In The Middle op de Coasters toer en de Franse Richard Anthony levert een aardige cover van “The Wanderer” af met de titel Le Vagabond.
When Will I Be Loved van the Everly Brothers is uiteraard overbekend.
Jimmy McCracklin laat met The Drag een smerig rhythm & bluesnummer horen, dat veel van zijn “The Walk” weg heeft. Drummer Sandy Nelson, van “Let There Be Drums” faam, bonkt er lustig op los in Let’s Go. Fenton Robinson laat zijn gemeen snijdende gitaar horen in de pompende shuffle Crazy Crazy Loving.
Marty Wilde is vooral bekend als vader van Kim Wilde en was in zijn vaderland bekend als popster met een licht rock & roll geluid, zoals te horen is in zijn Jezabell.
Dan de obscure artiesten! Wat te denken van de Australische rocker Johnny O’Keefe met zijn opgewekt en keurig swingende Rock Time of Bobby Doyle’s Hot Seat, een Presley achtig nummer met “Gloria”-achtige riffs.
Al Bruno’s Midnite Creep is een dreigend instrumentaal nummer met een traspende saxofoon en twangende gitaar. Jeannie BarnesCan’t Get You Off My Mind heeft een hoog “Spoonful” gehalte terwijl de doo wop van the Flares in Jump And Bump de nodige Bill Haley invloeden bevat.
Op de Clarence “Frogman” Henry cover van Ain’t Got No Home, uitgevoerd door the Starrs schijnen Ike Turner en Jackie Brenston mee te doen.
A Little Too Long van the Wanderers uit Harlem, New York is een intiem en warm boppend doo wop nummer dat gevolgd wordt door de vrij rauwe rovkabilly van Jimmy Kriss in You’ve Got Me Worried.
De rauwe zang van Jo Ann Henderson staat centraal in de stuwende bigband blues van Baby Please Don’t Go. Met I’ll Always Be In Love With You van Jimmy Ricks & the Ravens krijg je een geoedelijk boppend doo wopnummer met zeer lage leadzang.
De voor mij totaal onbekende Bill Henderson & his Band leveren een rauw pompend soort garagebilly nummer af in Baby Be Good. Lord Have Mercy (I’m So Lonely) van Christine Kittrell zit overduidelijk in de Etta James hoek terwijl Teaser van Chuck Davis een ongepolijst rockabilly nummer is.
What A Lonesome Life It’s Been van Skeets McDonald mixt op een sprankelende wijze country en rockabilly. Verrassend is de aanwezigheid van de Britse 60’s modgroep Tony Brook & the Breakers met hun pompende Meanie Genie. Jimmy Richards & the Grooves brachten slechts één single uit en de B-kant van die single, Let’s Walk (The Spinner) is merkwaardige mix van suikerzoete koortje en een garagerock geluid.
Als aflsuiters staan er twee bands op het album, die qua tijdsbeeld niet bij de rest horen, maar qua geluid wel.

Jittery Jack is een Amerikaanse neo-rockabilly band, die in Something Wicked This Way Comes hun rockabilly van een behoorlijk garagegehalte voorzien. Het Duitse Spo-Dee-O-Dee blijft met hun instrumentale Thunderbirds meer in de authentieke rockabilly stijl.

Al met al weer een heerlijke verzamelaar van het Atomicat label vol met swingende pareltjes!

Tracklist:
01. Johnny O’Keefe: Rock Time
02. Bobby Doyle: Hot Seat
03. The Drifters: Honky Tonk
04. Al Bruno: Midnite Creep
05. Trini Lopez: It Hurts To Be In Love
06. Jeannie Barnes: Can’t Get You Off My Mind
07.The Flares: Jump And Bump
08. The Mills Brothers: Smack Dab In The Middle
09. The Starrs: Ain’t Got No Home
10. The Wanderers: A Little Too Long
11. Jimmy Kriss: You’ve Got Me Worried
12. Jo Ann Henderson: Baby Please Don’t Go
13. Jimmy Ricks & the Ravens: I’ll Always Be In Love Withhat A Lonesome Life It’ You
14 .Richard Anthony: Le Vagabond (The Wanderer)
15. The Everly Brothers: When Will I Be Loved
16. Ronnio Dio & the Prophets: Gonna Make It Alone
17. Jimmy McCracklin: The Drag
18. Bill Morrison & his Band: Baby Be Good
19. Christine Kittrell: Lord Have Mercy (I’m So Lonely)
20. The Gentlemen: Something To Remember You By
21. Chuck Davis: Teaser
22. Skeets McDonald: What A Lonesome Life It’s Been
23. Tony Brook with the Breakers: Meanie Genie
24. Sandy Nelson: Let’s Go
25. Roy Hamilton: Please Louise
26. Fenton Robinson: Crazy Crazy Loving
27. Marty Wilde: Jezabell
28. Jimmy Richards & the Grooves: Let’s Walk (The Spinner)
29. Jittery Jack: Something Wicked This Way Comes
30. Spo-Dee-O-Dee: Thunderbirds

Website: Atomicat Records