The Lightnin Orchestra – Source And Deliver
Format: CD – Digital / Label: Acid Jazz Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

The Lightnin Orchestra is een los-vast collectief uit Atlanta, USA, met multi instrumentalist en zanger Travis Murphy als aanvoerder. Dat dit orkest behoorlijk door de Afrofunk is beïnvloed, is op dit zeer swingende en avontuurlijke album duidelijk te horen. De kracht van dit gezelschap zit hem vooral in de massieve klanken van de uitgebreide blazerssectie, die bestaat uit Will Hollifield (baritonsaxofoon), Chris Square (tenorsaxofoon), Dashill Smith (trompet), Robert Harrington (trompet), Keifer Johnson (trombone), Danny Wytanis (trombone) en Marquinn Mason (tenorsaxofoon). Gitaristen Ian Newbury en Stephen Burns zorgen voor de rockinvloeden waarbij ze de snijdende fuzz niet schuwen.

Het is gelijk al goed raak in de opener Theme. Een uitbundige swinger waarin het ongepolijste Afrofunk geluid van Fela Kuti te horen is met belangrijke rollen voor de kermende synthesizer en de zeer krachtige blazers.
Ook in het lui groovende Power zit een zeer hoog Afrofunk gehalte maar ook Talking Heads achtige invloeden. De titel van dit nummer is juist gekozen want er zit een enorme power in dit nummer.
White Tiger klinkt sprankelend en hypnotizerend. Dit nummer is iets meer rockgericht maar daarom niet minder funky. De invloed van Talking Heads is groot in het avontuurlijke For Those Who Are Yet To Be Born. Vooral “Once In A Lifetime” lijkt van grote invloed te zijn geweest. Het nummer zit vol met space rock en dub effecten. Sun Ra lijkt grijnzend toe te kijken!
Time (Time) is een sprankelende swinger met een Fela Kuti-achtige drive, Pigbag*achtige freejazz invloeden, een dub-achtig filmische middengedeelte en een pompend funky eind.
Het korte Time Reprise is de bizarre afsluiter van het album. Zwaar vervormde psychedelische zang gaat hier hand in hand met fuzzende funky haast Arabische grooves. Het nummer lijkt mij gebaseerd te zijn op “Time Has Come” van the Chambers Brothers.

Liefhebbers van swingende en vooral avontuurlijke Afrofunk kunnen gewoonweg niet om dit fantastische album heen!

Tracklist:
01. Theme
02. Power
03. White Tiger
04. For Those Who Are Yet To Be Born
05. Time (Time)
06. Time Reprise

Website: Acid Jazz Records