The Kik – Jin
Format: CD – LP – Digital / Label: Excelsior Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Er ontstond redelijk wat ophef toen bekend werd dat the Kik op hun nieuwe album de synthesizer een belangrijke rol zou laten spelen. Zou dat betekenen, dat zij hun 60’s Nederbeat wortels zouden verloochenen?

Onzin natuurlijk want die wortels zullen voor altijd aan Dave von Raven (zang, gitaar), Arjan Spies (gitaar), Marcel van Groenewegen (bas), Ries Doms (drums) en Paul Zoontjen (toetsen) vast blijven zitten.

Het verschil met de vorige albums is hooguit dat er meer 80’s invloeden te vinden zijn. Met name de powerpop periode is goed te horen en dat is niet zo gek want die was op zich weer aan het 60’s beat geluid gerelateerd. Wat wel verrassend is, is dat er ook invloeden uit de 80’s Nederlandstalige pop te vinden zijn waarbij vooral het Goede Doel en Toontje Lager eruit springen.

Ondanks deze verschillen blijft the Kik ook op dit album een band, die meesterlijke, aanstekelijke popnummers maakt met vaak hilarische teksten.

Opener Angela is meteen al goed raak. Een zeer aanstekelijk nummer, met synthesizer, dat richting de powerpop van the Cars gaat. Dave staat in dit nummer in vuur en vlam voor de moeder van een vriend, omdat ze o.a. zo lekker witlof kan koken (!).
In het stuwende Gekker Dan Jij kan je onmogelijk om de “De Do Do Do De Dad Da Da” (Police) invloeden heen. Door het XTC-achtige orgeltje is dit ook een zeer lekker nummer.
Plekken Waar Je Niet Mag Roken is een eerbetoon aan Armand. In dit nummer gaat the Kik op de funky toer, vermengd met een het Goede Doel/Toontje Lager geluid en bombastische Falco pop. De Gouden Wok is een rauw riffend powerpop/wave nummer met XTC-achtige breaks en knallende gitaarscheuten.
De synthesizerpop van Alle Tijd Van De Wereld komt akelig dicht in de buurt van het werk van Alphaville, of dichter bij huis, Circus Custers (“Monica”). Don Juan & Casanova is een opwindend, hoekig 80’s wave nummer met een haast Motown-achtige beat en hilarische teksten.
Het Goede Doel en Toontje Lager komen weer even langs in het opgewekte Te Weinig Tijd. Ik kan er niets aan doen maar ik blijf in Maarten maar aan “Vriendschap” van het Goede Doel denken, door die stug doorpompende bassynthesizer.
Die is ok zeer prominent aanwezig in de cover van Peter Schilling’s “Major Tom”, die bij the Kick De Grote Baas heet. De band XTC is van grote invloed geweest in de sprankelende pop van Op De Radio. Dave buigt zich in dit nummer over het vraagstuk “Hoe kom je op de radio?”. Nou zo dus, Dave!
Het album wordt afgesloten door de haast kleinkunst-achtige ballad Een Lied Voor…. Een nummer met de klasse van Boudewijn de Groot, Herman van Veen of….Stef Bos.

Ook mét synthesizer is the Kik een meesterlijke popband!

Tracklist:
01. Angela
02. Gekker Dan Jij
03. Plekken Waar Je Niet Mag Roken
04. De Gouden Wok
05. Alle Tijd Van De Wereld
06. Don Juan & Casanova
07. Te Weinig Tijd
08. Maarten
09. De Grote Baas
10. Op De Radio
11. Een Lied Voor…

Website: The Kik