Ralph de Jongh – Live! @ The Theatre Volume 2
Format: CD – Digital /Label: Ralph de Jongh
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Het bevreemdend effect als je een album van artiest A gaat luisteren, maar eigenlijk het idee hebt artiest B te horen. Plots wordt je betoverd door haast de droom een onbekend album te horen van een veel bekerende en beroemdere artiest of groep.

Om dit nieuwe live album van Roosendaalse bluesman Ralph de Jongh te nemen lijkt het haast alsof je eigenlijk de Rolling Stones hoort, zo rond het ‘Black & Blue’ album uit 1976. Op vergelijkbare wijze passen op beide albums melancholische ballades naast funky rock momenten naast elkaar. Met het verschil dat Ralph de Jongh qua stem klinkt als Mick Jagger maar gitaar speelt met hetzelfde venijn als Keith Richards, hij combineert dus het beste van twee werelden.

Voor de twee Glimmer Twins was het midden van de jaren zeventig een tijd van introspectie en het herontdekken van zichzelf. Laat we hopen dat de muzikale overeenkomsten berusten op invloed en stijl, in plaats vergelijkbare persoonlijke omstandigheden.   

Met dit tweeluik zien we als fans de volledige reikwijdte van zijn kunnen. Verstilde momenten naast feestelijke bluesrock. Anders dan op het in januari verschenenVolume 1 is de bandbezetting. De gitarist is op deze plaat te horen met een 6-koppige band. Dit maakte de muziek in vergelijking met het eerste deel veel feestelijker. Het draaien van de plaat maakt dat de voetjes haast automatisch van de vloer willen komen. Met dit tweeluik zien we als fans de volledige reikwijdte van zijn kunnen. Verstilde momenten naast feestelijke bluesrock.

De twee albums zijn samen op de eerste plaats een puike introductie voor iedereen die Ralph de Jongh nog niet kent. Je leert immers de veelzijdigheid van zijn kunst goed kennen. Het noopt ook wel om als de Covid 19 ellende ooit voorbij is om de man live te zien!

Op basis van de twee live platen moet dit wel een groot feest zijn.

Tracklist:
01. Snow On A Hook
02. I’m A Fool
03. A Last Goodbye
04. We All May Shine
05. Walk The Line
06. Dreams Are Made Of
07. Valley of Love
08. Light Of My Love
09. Say Goodbye To The Burden of Man Funk
10. Boy, Boy Boy, Its a Slow Turtle sundance
11. I Came Dressed in Rock & Roll
12. Message
13. It Takes a lot of Courage
14. Good Morning Woman
15. Waist Deep
16. Life Is A Rattlesnake
17. Harry
18. With All The Girls And Boys
19. Come On, Baby

Website: Ralph De Jongh