Ruzz Guitar’s Blues Revue – Live At The Louisiana
Format: CD / Label: Rug Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Deze liveregistratie van de Britse band Ruzz Guitar’s Blues Revue laat op pijnlijke wijze horen hoe jammer het is, dat we het nu (even?) zonder concerten moeten doen.

Dit livealbum toont namelijk aan dat we met deze band uit Bristol te maken hebben met een opwindende, zeer hecht swingende band, die bestaat uit Ruzz “Guitar” Evans (zang, gitaar), Mike Hoddinott (drums), Joe Allen (bas), Paul Quinn (orgel), Jack Jowers (trompet) en Michael Gavaghan (saxofoon).

Hun derde album staat vol met zeer soulvolle blues waarin de hoofdrol is weggelegd voor Ruzz’s bijtende Gretsch gitaar.

Dat is gelijk al te horen in de opener Hold It. Een instrumentale cover van het Bill Doggett nummer, die zeer soulvol klinkt en waarin bijna alle bandleden een solo spot krijgen.
Dat wordt gevolgd door de soepel swingende shuffle Baby Please Come Home waarin de ietwat dunne zang van Ruzz ruimschoots goedgemaakt wordt door zijn rauw bijtende gitaarspel. Movin’ On wordt ingezet door de funky drums van Mike Hoddinott en is dan ook een hoekig groovend funky bluesnummer met felle blazersaccenten. Sleepwalk, de klassieker van Santo & Johnny, is uireraard voorzien van een slaperig geluid met warm uitwaaierend gitaarspel van Ruzz.
Under Your Spell sluit hier naadloos op aan. Een ontspannen funky bluesshuffle met invloeden van “Mercy Mercy Me (The Ecology) van Marvin Gaye (de baspartij).
De prijsnummers van dit album zijn de onweerstaanbare rhythm & bluesswinger Back Home To Stay. Een stuwende rocker met bijtend gitaarwerk waarin een hoog rock & roll gehalte zit met razendsnel boppend spel en de boogie Sweet As Honey, een onweerstaanbaar nummer met een hoog “how how how”gehalte. Een lekker lang nummer dat ook nog eens lang lekker is.
De afsluiter van het album komt in de vorm van een cover van het Buddy Johnson nummer It’s Obdacious uit 1955. Een heerlijk loom swingend rhythm & bluesnummer.

Dit live album van Ruzz Guitar’s Blues Revue mag als heerlijke compensatie dienen voor de concertloze periode waarin we nu zitten. Zodra het weer kan moeten we deze band maar snel naar Nederland halen!

Tracklist:
01. Hold It
02. Baby Please Come Home
03. Movin’ On
04. Back Home To Stay
05. Sleepwalk
06. Under Your Spell
07. Sweet As Honey
08. It’s Obdacious

Website: Ruzz Guitar’s Blues Revue