++++The Hangmen - Cactusville

The Hangmen – Cactusville
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Acetate Records
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Na 7 jaar is er weer een nieuw album van de Californische formatie The Hangmen. Een band, die in 1986 werd opgericht en na vele bezettingswisselingen en meerdere break-ups momenteel bestaat uit Bryan Small (zang, gitaar), Jimmy James (sologitaar), Angelique Congleton (bas) en de man met de prachtige achternaam, Jorge E. Disguster (drums).
Het geluid van de band is nog steeds te beschrijven als een smerig, hard soort punky rootsrock waarbij invloeden als The Heartbreakers, The Gun Club en X meerdere malen opduiken.

Het titelnummer, Cactusville, geeft prima aan hoe hun geluid is. Scherp en prikkend als een cactus met gitaarriffs die in zwavelzuur gedoopt lijken te zijn. Voeg daar de doorleefde, snauwende zang van Bryan Small bij en je hebt het Hangmen geluid te pakken!  Er zit trouwens ook een onbehouwen hard Crazy Horse geluid in dit nummer.
Ook Lookin’ For Blood klinkt smerig hard en is voorzien van zowel Heartbreakers-achtige riffs als een rootsrock geluid a la Tom Petty in zijn beginjaren. In deze dreunende rocker snauwt Bryan zijn teksten er weer uit.
De band ragt onverstoorbaar door, op een Crazy Horse-achtige wijze, in Man In Black’s Hand. Een nummer dat ook een hoog Heartbreakers gehalte heeft, mede door de Johnny Thunders-achtige zang. Een rustpunt? Nog niet want Nobody’s Girl dendert gewoon verder met een alweer super smerig geluid. Punky vermengd met de nodige rhythm & blues. Het lompe en dreunende Death Valley zit duidelijk in de Gun Club/X hoek.
Dan schakelt de band een paar tandjes terug om de rest van het album in een meer breekbare stijl af te maken. Cold Memory Blues is een mid-tempo nummer met een behoorlijk rootsrock gehalte waarbij je aan The Blasters of zelfs Garland Jeffreys kunt denken. Don’t Count Me Out klinkt opvallend luchtig deinend met een mix van The Blasters en Mink DeVille.
In de rauwe ballad Black Boots vertoont de snauwende zang van Bryan opvallend veel raakvlakken met de zang van Graham Parker. Een hemeltergend mooi nummer met een ongepolijst twangende en huilende gitaar. De breekbare ballad Don’t Look Back met indringend priemend gitaarwerk sluit het album af.

Dit zevende album van The Hangmen toont aan dat ze nog steeds smerig kunnen rocken en dat hun ballads ook van de nodige hoeveelheid zwavelzuur voorzien zijn. Een indrukwekkend smerig album!!

Tracklist:
01. Cactusville
02. Lookin’ For Blood
03. Man In Black’s Hand
04. Nobody’s Girl
05. Death Valley
06. Cold Memory Blues
07. Don’t Count Me Out
08. Black Boots
09. Don’t Look Back

Website: The Hangmen

https://open.spotify.com/playlist/709ym2YjW3Kd1B9vhSE4ez