++++Lee Rocker - The Low Road

Lee Rocker – The Low Road
Format: CD – LP – Digital / Label: Upright Records
Releasedatum: 9 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Leon Drucker zit ruim 40 jaar in het rockabilly vak!!! Nu hoor ik je denken, wie mag Leon Drucker dan wel niet zijn? Hij is veel beter bekend als Lee Rocker, de boppende bassist van het rockabillytrio The Stray Cats uit Long Island, New York.
Om dit heugelijke feit te vieren heeft Lee een livealbum uitgebracht, opgenomen in Daryl’s House Club in Pawling, NY, waarop hij wordt bijgestaan door Larry Mitchell (drums), Joey Eights (piano, harmonica en akoestische gitaar) en Buzz Campbell (gitaar, banjo). Die laatste zou bekend kunnen zijn als gitarist van de band The Hot Rod Lincolns.

Dit is het elfde soloalbum van Lee Rocker en daarom is het best wel merkwaardig dat er maar twee solonummers op dit album staan. De eerste Miracle In Memphis is een nummer dat dezelfde swing heeft als Arthur Crudup/Elvis Presey’s ‘That’s Alright’. In dit nummer is het hard priemende gitaarwerk van Buzz Campbell te horen. Hij is trouwens op dit hele album in een bloedvorm!
Het tweede solonummer van Lee is de loom deinende Americana van Memphis Freeze, dat de start is van een aantal wat countrygerichte nummers. Zoals City Of New Orleans van Willie Nelson (een nummer dat wij kennen als “’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer” van Gerard Cox). Deze cover wordt gevolgd door een cover van Ophelia van The Band, dat een ragtime country uitvoering krijgt.
Voor de rest is het album uiteraard gevuld met spetterende rockabilly waaronder acht Stray Cats nummers. Ik vroeg mij af of deze nummers, zonder Slim Jim Phantom en Brian Setzer, wel geloofwaardig zouden overkomen. Maar door het uitmuntende spel van gitarist Buzz Campbell komen de Stray Cats nummers prima uit de verf. Zo is Built For Speed opgesierd met de bluesy harmonica van Joey Eights. Die is trouwens uitzinnig rockend te horen op de piano in het spetterende Fishnet Stockings. Natuurlijk staan de Stray Cats klassiekers Runaway Boys, Sexy And 17 en Rock This Town ook op het album. Het Carl Perkins nummer Honey Don’t werd ooit door Ringo Starr gecoverd. Ik hoor honderd keer liever de sprankelende authentieke uitvoering van Lee en zijn band. Het Beatles nummer I’ll Cry Instead is getransformeerd tot een losjes boppend countrybilly nummer en de twee afsluiters van het album, Roy Brown’s Good Rockin’ Tonight en Dorsey Burtnette’s Rockabilly Boogie sluiten dit feestelijke album op een spetterende wijze af.

Van harte Lee!!! Ik ben blij met deze swingende registratie van zijn “jubileum”!!!

Tracklist:
01. Stray Cat Strut
02. Runaway Boys
03. Built For Speed
04. Fishnet Stockings
05. That’s Alright – Bluemoon
06. Honey Don’t
07. Miracle In Memphis
08. Memphis Freeze
09. City Of New Orleans
10. Ophelia
11. I’ll Cry Instead
12. Sexy And 17
13. I Won’t Stand In Your Way
14. Bulletrpoof
15. Rumble In Brighton
16. Rock This Town
17. Good Rockin’ Tonight
18. Rockabilly Boogie

Website: Lee Rocker