Bluescats featuring Tommie Harris –  Ride With Mule 5 – Live At Haus Eifgen

Bluescats featuring Tommie Harris - Ride With Mule 5 – Live At Haus Eifgen

Bluescats featuring Tommie Harris –  Ride With Mule 5 – Live At Haus Eifgen
Format: CD / Label: Timezone Records
Releasedatum: 29 november 2019

Tekst: Peter Marinus

Blueszanger Tommie Harris komt oorspronkelijk uit Bessemer, Alabama, en raakte gedurende zijn diensttijd gestationeerd in Duitsland. Daar bleef hij hangen om vanuit dat land aan zijn bluesloopbaan te werken. Zo speelde hij o.a. in de band van Luther Allison en bracht hij albums uit met de bands Seventh Son en the R & B Caravan.
Ditmaal is de inmiddels 81-jarige zanger live te horen met de band The Bluescats tijdens een optreden, dat werd opgenomen in Haus Eifgen in Wermelskirchen.

En zo te horen is dat een prachtige avond geweest want vanaf de opener Why I Sing The Blues pakt Tommie het publiek volledig in met zijn nog steeds zeer krachtige bluesstem.

The Bluescats bewijzen een zeer solide vand te zijn. De band bestaat uit Jens Filser (gitaar), Bernd Oppel (drums) en Till Brandt (bas), voor de gelegenheid aangevuld met Ralf Grottian (harmonica) en Michael Dierks (Hammond B3 en piano).

De cover van B.B. King’s Why I Sing The Blues is een lui voortgroovende shuffle met priemend gitaarwerk, pompend orgel en een schroeiend harde harmonicasolo. Ride With Mule 5 werd geschreven door bassist Till Brandt en is een soepel swingende shuffle in de beste stijl van bijvoorbeeld Little Charlie & The Night Cats, dus met loeiend hard harmonicawerk. Luther’s Blues is een nummer van Luther Allison. Een slowblues met uiteraard hard vlammend gitaarwerk van Jens Filser naast het zwevende Hammond B3 spel van Michael Dierks en Tommie’s harde doordringende stem. De gitaarsolo van Jens werkt langzaam naar een gierende climax toe.
Take Your Time is een nummer van Tommie Harris en is een luie funky blues waar Luther Allison trots op zou zijn. De cover van Louis Jordan’s Caledonia is als altijd een zeer feestelijke swinger met dit keer de soepel rockende piano en het soulvolle orgel in een voorname rol.
In B.B. Story vertelt Tommie over de keer, dat hij als 11-jarige het huis uitglipte om naar een concert van B.B. King te gaan kijken. B.B.’s The Thrill Is Gone sluit daar dan natuurlijk prima op aan en krijgt een indrukwekkende en zeer aparte cover, die opent met een schitterend basintro. In deze ruim negen minuten lange cover steelt Jens Filser de show met zijn enigszins Robben Ford-achtige spel. Got My Mojo Working is natuurlijk overbekend en krijgt een feestelijk swingende pompende versie.
It’s A Blues World is vervolgens weer een nummer van Tommie Harris. Een swingende shuffle met knallend gitaarwerk en een zeer soulvolle orgelsolo. Om de feestvreugde nog meer te verhogen staan er ook twee nummers op het album, die door Ray Charles bekend werden gemaakt. Allereerst Night Time Is The Right Time, dat een lui deinende versie krijgt en daarna de weelderig soulvolle ballad Georgia On My Mind.
De cover van het Rosco Gordon nummer Just A Little Bit is voorzien van een haast New Orleans-achtig funky ritme.

The Bluescats en Tommie Harris hebben een prima registratie van een zeer indrukwekkend en feestelijk concert afgeleverd, dat smaakt naar (veel) meer!

Tracklist:
01. Why I Sing The Blues
02. Ride With Mule 5
03. Luther’s Blues
04. Take Your Time
05. Caledonia
06. B.B. Story
07. The Thrill Is Gone
08. Got My Mojo Working
09. It’s A Blues World
10. Night Time Is The Right Time
11. Who’s Been Talking
12. Just A Little Bit
13. Georgia On My Mind

Website: The Bluescats