Dit is een ware schatkist

 

The Flatlanders – Treasure Of Love

The Flatlanders – Treasure Of Love
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Rack’em Records
Release: 2021
Tekst: Bert van Kessel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Dit drietal uit Lubbock, Texas (Joe Ely, Butch Hancock en Jimmie Dale Gilmore) kan met recht een supergroep genoemd worden; de individuele leden hebben indrukwekkende carrières en ook als trio hebben ze al vele mooie dingen laten horen, ook al is hun productie nogal mager; hun vorige gezamenlijke album dateert alweer van twaalf jaar geleden.

In nauwe samenwerking met producer en snarenwonder Lloyd Maines, die we misschien wel als vierde lid mogen beschouwen, komen ze met een prachtplaat op de proppen.

Ze hebben de lockdown benut om hun vijftig jaar lange catalogus eens grondig te bestuderen en de pareltjes daaruit opnieuw op te nemen in Joe Ely’s Spur Studio in Austin. Zonder de bedoeling om met een nieuwe plaat te komen gingen de drie vrienden aan het werk met oude favorieten, waarvan ruwe versies soms al decennialang op de plank lagen. De hechte vriendschap  en hun gedeelde liefde voor “cosmic American music” vormen de basis voor het enorme spelplezier dat van dit album afstraalt.

The Flatlanders
credits: The Flatlanders

De titel van het album titel dekt  de lading volledig; het is een ware schatkist, met liefde gevuld en uitgevoerd met groot vakmanschap. Uiteraard qua zang en prachtige harmonieën; om de beurt verzorgen ze de leadzang met de anderen die meer dan fraaie harmonieën aanleveren. Ook zijn er hoofdrollen voor Llloyd Maines op dobro en steel en ouwe getrouwe Robbie Gjersoe op elektrische gitaar.

We horen we het trio /kwartet in uitstekende vorm. De 15 tracks omvatten bijna het volledige Americana-scala. Joe Ely is de oude rocker, immer gehuld in karakteristiek zwartleren jasje en fan van de Clash. Butch Hancock is de troubadour, soms vrolijk en dan weer ingetogen, en Jimmie Dale Gilmore schurkt met zijn bijzondere stemgeluid dicht tegen de traditionele country aan.

Het spelplezier spat ervan af, zowel in uptempo rockers als in de tranentrekkers met de prachtige meerstemmige vocalen als verbindend element. Vier liedjes werden door hen zelf geschreven maar nooit opgenomen; het merendeel zijn favorieten van hun helden die ze in hun 50-jarig bestaan vaak tijdens optredens ten gehore brachten.

Joe Ely bijt het spits af met een nummer van Butch Hancock Moaning of The Midnight Train. Joe is de rocker van de drie en dit nummer wordt dan ook ingekleurd door ruige electrische gitaren van zowel Lloyd Maines als Robbie Gjersoe. Dan is er pakkende meerstemmige zang op Tex Ritter’s klassieker Long Time Gone, waarin Lloyd Maines meteen zijn visitekaartje  afgeeft op dobro en steel. Met name zijn steel speelt een indrukwekkende hoofdrol op deze plaat .

De nummers waarop Butch Hancock de leadvocalen voor zijn rekening neemt spelen zich vooral af in de danszaal met uitzondering van twee meer ingetogen nummers, een bijzonder pakkende uitvoering van Townes’ Snowin On Ratonen van Johnny Cash het klaaglijke Give My Love To Rose.

De pure country komt met Jimmie Dale Gilmore op leadzang veelvuldig aan bod; hij is met name indrukwekkend in het titelnummer, bekend van George Jones, evenals in She Smiles Like A River van Leon Russell, She Belongs To Me van Dylan en Paul Siebel’s The Ballad Of Honest Sam.

Het gevoel dat je aanwezig bent bij een gevarieerde en goed opgebouwde live-set komt tot een kookpunt op de afsluiter, een spetterende uitvoering van het honderdjarige Sittin’ On Top Of The World van de Mississippi Sheiks, waarop de leadzang gebroederlijk gedeeld wordt.

Tracklist:
01. Moanin’ Of The Midnight Train
02. Long Time Gone
03. Snowin’ On Raton
04. She Smiles Like A River
05. Love Oh Love Please Come Home
06. Give My Love to Rose
07. Treasure of Love
08. Satin Shoes
09. The Ballad of Honest Sam
10. Mama Do the Kangaroo
11. She Belongs to Me
12. I Don’t Blame You
13. Mobile Blues
14. Ramblin’ Man
15. Sittin’ On Top of the World

Website: The Flatlanders