Een zeer welkome aanvulling op het toch al zo imposante oeuvre van
Jo Harman

 

Jo Harman & Company - Live At Hideaway - 10th Anniversary Edition

Jo Harman & Company – Live At Hideaway – 10th Anniversary Edition
Format: 2CD – vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Dat de Britse zangeres Jo Harman een formidabele soulvolle zangeres is, is allang geen nieuws meer. Zij bracht in 2013 haar solodebuut album ‘Dirt On My Tongue’ uit .

Voor haar soloperiode was zij jarenlang aktief met haar band Jo Harman & Company, die naast Jo bestond uit gitarist Michael Davis, de inmiddels overleden bassist John Michael McKenzie, toetsenist Stevie Watts en drummer Martin Johnson.

Met die band werd een livealbum uitgebracht met hierop opnames van een optreden in de Hideaway Jazzclub in Streatham, Londen. Dat album was tijdens optredens te koop.

Nadat er nog meer “verloren” liveopnames werden gevonden werd er besloten om het oorspronkelijke livealbum opnieuw uit te brengen aangevuld met een tweede schijf met onuitgebrachte livenummers waarvan er één tijdens het Parkpop festival in Den Haag werd opgenomen.

Het valt direct op hoe goed de band Jo Harman & Company was. Niet alleen omdat Jo een klasse zangeres is maar ook omdat de band zeer hecht en soulvol/funky klonk.

Zo is Through The Night een hoekig hakkend bluesrock nummer. Zeer energiek met een heerlijk soulvol orgel, een 70’s Classic Rock geluid en de soulvolle zang van Jo. Het Seals & Crofts nummer Summer Breeze is omgetoverd tot een een schitterende ingetogen bluesballad.

Dan is het de beurt aan het zweterig groovende Heartstring, dat gevolgd wordt door het al even zweterig groovende Bless Ma Soul. Sideways is een nummer dat geschreven werd door Radiohead lid Colin Greenwood en is een warme, intieme soulballad met een warm bijtende gitaar.

De cover van het Janis Joplin nummer Move Over overtuigt niet echt doordat de band het nummer zeer rommelig speelt.

Dan de schijf met de onuitgebrachte livenummers. Die opent gelijk met het Parkpop nummer Them Changes, een Buddy Miles cover. Jammer genoeg is de geluidskwaliteit hier aan de matige kant wat echter niet wegneemt dat je hier met een schroeiende funky versie te maken hebt.

Seasock Lover gaat meer de ;sychedelische warme kant op. Song begint als een intiem jazzy duet van Jo en gitarist  Michael Davis en ontwikkelt zich dan tot een soulvol bandnummer. De cover van de Ann Peebles klassieker I Can’t Stand The Rain klinkt loom en broeierig funky.

De Beatles/Joe Cocker klassieker With A Little Help From My Friends is verpakt in een lome soulverpakking met…yes…die schreeuw!

Afgesloten wordt met de akoestische studiojam Feelin’Alright, Een cover van het Dave Mason nummer, die bewijst dat er ook akoestisch soulvol gegrooved kan worden.

Het opnieuw uitbrengen van dit livealbum is een goede zaak en een zeer welkome aanvulling op het toch al zo imposante oeuvre van Jo Harman.

Tracklist:
CD 1
01. Through The Night
02. Summer Breeze
03. Heartstring
04. Bless Ma Soul
05. Sideways
06. Move Over
07. Sweet Man Moses
08. Better Woman

CD 2:
01. Them Changes
02. Seasick Lover
03. Song
04. I Can’t Stand The Rain
05. Cold Heart
06. Little Help From My Friends
07. Underneath The River
08. Feelin’ Alright – Acoustic Studio Jam

Website: Jo Harman

Hits: 11