The Country Side Of Harmonica Sam – Broken Bottle, Broken Heart
Format: CD – Digital / Label: El Toro Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Ze hebben een bandnaam, die klinkt als een albumtitel van een obscure bluesartiest maar het gaat hier toch echt om de band The Country Side Of Harmonica Sam uit het Zweedse Malmö. Maar daar hoor je absoluut niets van want de muziek die je op hun nieuwe album hoort is zeer Amerikaanse honky tonk met een geluid waarin de 50’s en 60’s doorklinken. Het is ook niet voor niets dat Big Sandy de linernotes voor het album heeft geschreven.

De band bestaat uit Harmonica Sam (zang, akoestische gitaar, dus geen harmonica!), Peter Andersson (steelgitaar), Ulrik Jansson (bas), Patrik Malmros (drums) en Johan Bandling Melin (gitaar, zang). Daarnaast zijn er nog gastbijdrages van Johan Malmberg (fiddle) en Peter Barrelid (piano).

Verwacht hier geen vrolijk swingende honky tonk want het album staat vol liefdesverdriet en allerlei andere ellende, die met liefde te maken heeft. Zoals in de opener My First Broken Heart (Since My Last Broken Heart), geschreven door de Texaan Jake Penrod. Een zacht deinend honky tonknummer waar daar smart gelijk al vanaf druipt. Al was het alleen maar door de huilende steelgitaar en fiddle plus de gepijnigde zang.
How Can I Love You werd geschreven door de Zweedse bassist Tobias Einestad. Een iets luchtiger boppend nummer met een twangende gitaar en een priemend huilende steelgitaar.
I’ve Been Draggin’ Since You’ve Gone is afkomstig uit de pen van zanger en Roy Orbison connoisseur Marcel Riesco en is een traag boppende tearjerker met alle ruimte voor de steelgitaar, twang gitaar en fiddle. Dan Englund, bassist van de Zweedse bluegrassband The Original Five schreef een drietal nummers van dit album. Ten eerste Losing A Girl You Never Had. Een smartelijk verhaal over het verliezen/niet bereiken van een onmogelijke liefde, geheel in stijl vertolkt op een zeer smartelijk wiegende wijze.
Broken Bottle, Broken Heart is een intiem schuifelend countrynummer met bluesy gitaarwerk naast de huilende steelgitaar. In de laatste Dan Englund song, I Drink Because I Care, is er gelukkig genoeg alcohol aanwezig om een enorm wantrouwen weg te drinken.
Het Amerikaanse honky tonk echtpaar Johnny & Jonie Mosby schreef het schijnbaar opgewekt boppende I’ll leave The Front Door Open waarin de voordeur hoopvol open wordt gelaten nadat de geliefde er vandoor is gegaan. In Stepping Out van Bill Phillips is weer allerlei liefdespijn aan de hand aan de hand van de huilende steelgitaar.
Empty House klinkt, al melancholiek boppend, als een mix van BR5-49 en the Blasters. Volgens Harmonica Sam en zijn mannen is er niets erger dan een jankende vrouw en ze zingen hier behoorlijk overtuigend over in Cry Baby. De breekbare ballad Why Me loopt over van het zelfmedelijden, gevolgd door de luchtig swingende rockabilly van Waiting For A Sunny Day.
De afsluiter komt in de vorm van Patches On My Heart, bekend van Sonny Burns, een weelderige honky tonk song.

De honky tonk van the Country Side Of Harmonica Sam klinkt zeer overtuigend en zeer Amerikaans. Een album dat ik aan alle honky tonk liefhebbers kan aanraden!

Tracklist:
01. My First Broken Heart (Since My Last Broken Heart)
02. How Can I Love You
03. I’ve Been Draggin’ Since You’ve Gone
04. Losing A Girl You Never Had
05. I’ll Leave The Front Door Open
06. Stepping Out
07. Cry Baby
08. Broken Bottle, Broken Heart
09. I Drink Because I Care
10. If That’s The Way It’s Gonna Be
11. Empty House
12. Why Me
13. Waiting For A Sunny Day
14. Patches On My heart

Website: The Country Side Of Harmonica Sam