The Claudettes – High Times In The Dark
Format: CD – Digital / Label: Forty Below Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Popmuziek is op zijn lekkerst als het om aparte, avontuurlijke pop gaat. En wat dat betreft zit je bij the Claudettes uit Chicago, Illinois op de juiste plek!

Op hun vierde album, geproduceerd door Grammy winnaar Terry Hutt, gooien ze namelijk allerlei muzikale invloeden door elkaar heen om er een geheel eigen stijl van te maken. Zo kom je o.a. 60’s pop, Phil Spector pop, soul en new wave tegen.

De band bestaat uit zangeres Berit Ulseth, toetsenist en vooral pianist Johnny Iguana (bekend door zijn werk met Junior Wells, Buddy Guy en zijn eigen orgelband Oh My God), bassist en gitarist Zach Verdoorn en drummer Michael Caskey.

De band gaat van start met Bad Babe, Losin’ Touch. Een luchtig swingend 60’s popnummer, dat gedomineerd wordt door de zowel pompende als sprankelende piano van Johnny Iguana. In het nummer komen ook lichte bombastische Phil Spector invloeden voor.
Daarna is het de beurt aan de snijdend pompende piano wave van 24/5 waarin naast hoekig pompende riffs ook verrassende bossa nova geluiden opduiken.
Berit Ulseth klinkt satijnzacht, in de beste Julie London traditie, in de 60’s popballad I Swear To God, I Will. Een prachtig nummer dat kan wedijveren met het beste Dusty Springfield/Petula Clark werk. In het staccato pompende Creeper Weed klinkt de band als the Supremes on speed met een hoofdrol voor het ontzettend swingende pianowerk.
In Grandkids, Wave Bye-Bye zit een Beatles (“Lady Madonna”) sfeertje, gevolgd door het hoekige funky One Special Bottle waarin ook nog eens dromerige Todd Rundgren pop verwerkt zit. Het broeierig stuwende Declined klinkt als een mix van the Ben Fold Five en Martha & the Muffins met een lekker galmende twanggitaar. In de zwevende pianoballad I Don’t Don’t That Stuff Anymore zingen Berit en Johnny een fraai duet.
De dreunende drums van Michael Caskey zetten het pompende Most Accidents Happen in werking waarna de sprankelende pop van You Drummers Keep Breaking My Heart verrassend genoeg klinkt als een Kate Bush nummer maar dan geproduceerd door Phil Spector.
The Claudettes nemen afscheid met The Sun Will Fool You, een pracht van een intieme pianoballad.

The Claudettes leveren met dit album een klassealbum af vol met avontuurlijke popmuziek!

Tracklist:
01. Bad Babe, Losin’ Touch
02. 24/5
03. I Swear To God, I Will
04. Creeper Weed
05. Grandkids, Wave Bye-Bye
06. One Special Bottle
07. Declined
08. I Don’t Do That Stuff Anymore
09. Most Accidents Happen
10. You Drummers Keep Breaking My Heart
11. The Sun Will Fool You

Website: The Claudettes