The Chainsaw Blues Cowboys – The Magnificent Seven Part 1
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Stillrise Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dat garageblues niet alleen maar bestaat uit primitief snijdende (en lekkere) riffs bewijst dit derde album van het Franse duo the Chainsaw Blues Cowboys uit Grenoble.

James Chainsaw (zang, percussie, voetdrum) en Erich Chainsaw Zann (gitaar, harmonica) staan er namelijk om bekend dat zij de nodige zinderende Spaghetti Western invloeden door hun garageblues heen roeren met een zeer apart en duister resultaat.

In het eerste nummer van het album, Once Upon A Time…, gebeurt gelijk al van alles. Je ziet de aasgieren haast al boven een lijk in de woestijn zwermen terwijl een in het zwart geklede Desperado al fluitend weg sjokt onder begeleiding van een donker twangende gitaar en een dof dreunende voetdrum. In de verte hoor je zang galmen en wordt er een manische preek afgestoken. Als er dan ook nog eens bombastische Morricone orkestraties beginnen, word je van verbazing van je stoel af geblazen.

Dit intro van het album belooft heel veel voor de rest van het album!

En je wordt absoluut niet teleurgesteld want in The Wild Bunch Massacre hoor je scheurende en schurende bonkende garageblues, die wild om zich heen zwiept onder aanmoediging van Indiaanse chants.
Pandemonium City is een broeierig bonkend bluesnummer met een gemeen snijdende slidegitaar. Dit nummer is krachtig en smerig genoeg om elke pandemie eronder te krijgen!
Possessed By William News Carver begint donker en desolaat maar slaat al snel om in een kletterend en loom bonkend garagebluesnummer waar op alles wat voorhanden was gemept wordt. Vuilnisbelt blues?
Je hoort de slavenkettingen rammelen in de trage zinderende blues Railroad Workers. Een nummer, dat duister voortsjokt. De slidegitaar zwiept hard in het tweede gedeelte van het nummer.
In Charlie Altamont’s Creepy Motel gaan alle remmen los voor een vuurspuwende garageblues, die ongenadig voort raast met een spervuur aan fuzzriffs. De slavenkettingen rammelen nogmaals in in de bijtende luie blues Black Rock Punishment. De fluitende Desperado keert hier weer even terug en wordt bijgestaan door een galmend koor, hard dreunende drums en gong, een trompet, kerkklokken en Morricone orkestraties. Kortom, complete gekte!
De akoestische blues Cannibal Jesus, Part 1 sluit het album op een zeer aparte wijze af. Een verhaal over Jezus, dat je absoluut in geen enkele Bijbel terug gaat vinden. “My name is Jesus, be my slave”, ik zeg verder niets meer maar ik kijk nu al uit naar Part 2.

Ik heb genoten van dit ontzettend smerig, indringende en bizarre album van the Chainsaw Blues Cowboys.

De Desperado kijkt nog eenmaal grijnzend om en ziet de smeulende puinhoop, die hij heeft achtergelaten. Voldaan sloft hij verder….

Tracklist:
01. Once Upon A Time…
02. The Wild Bunch Massacre
03. Pandemonium City
04. Possessed By William News Carver
05. Railroad Workers
06. Charlie Altamont’s Creepy Motel
07. Black Rock Punishment
08. Cannibal Jesus, Part 1

Website: The Chainsaw Blues Cowboys