Recensie: The Blues Preachers – Shades Of Blue

 

The Blues Preachers - Shades Of Blue

The Blues Preachers – Shades Of Blue
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het Australische duo The Blues Preachers neemt je op hun nieuwe, vierde, album mee op een reis terug naar de geluiden van de vooroorlogse blues uit de jaren tussen 1920 en 1940 en pikken daarbij ook wat country op.

The Blues Preachers zijn Brother John (John Morris) en Captain Bluetongue (Craig Lyons) en hun album is hoofdzakelijk gevuld met covers. Covers, die de ene keer warm en intiem en de andere keer ongepolijst, rauw en indringend worden uitgevoerd.

Ze starten met een cover van Mississippi Johnh Hurt’s Pay Day dat in hun handen een warme, intieme,haast Ry Cooder-achtige behandeling krijgt met sprankelend, soepel gitaarspel en een kreunende harmonica.

Blind Blake’s Wabash Rag klinkt lui en intiem pompend met de stuwende harmonica en de soepel pickende gitaar. Salty Dog is een opgewekt swingende Lester Flatt cover met swingend tokkelend banjospel en uiteraard weer de huilende harmonica.

Red Hot is een cover van Robert Johnson’s They’re Red Hot en klinkt krachtig en ongepolijst stuwend. De klassieker Saint James Infirmary klinkt zoals het hoort,indringend en pijnlijk.

Creole Belle is nogmaals een Mississippi John Hurt cover waarin de prachtiger duozang van the Blues Preachers opvalt. De pijn druipt van de Hank Williams cover The Angel Of Death af.

The Coo Coo is fel swingende, sprankelende, uitvoering van een, naar mijn informatie, Ierse folktraditional. Het country/bluegrass geluid is volop aanwezig in de cover van de Hank Williams klassieker I Saw The Light, dat zeer krachtig wordt uitgevoerd.

Na nog een Mississippi John Hurt cover, Louis Collins, nemen The Blues Preachers ongepolijst bluesy afscheid met Be Kind.

‘Shades Of Blue’ is een heerlijk intiem album van The Blues Preachers, die ons wederom geleerd hebben, dat het vooroorlogse bluesgeluid nog steeds zeer lekker kan klinken.

Tracks:
01. Pay Day
02. Wabash Rag
03. Salty Dog
04. Red Hot
05. Creole Belle
06. Saint James Infirmary
07. The Angel Of Death
08. The Coo Coo
09. I Saw The Light
10. Louis Collins
11. Be Kind

Website: http://bluespreachers.com/