Recensie: The Matthews Baartmans Conspiracy – Distant Chatter

 

The Matthews Baartmans Conspiracy - Distant Chatter

The Matthews Baartmans Conspiracy – Distant Chatter
Format: CD / Label: MIG-Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Wanneer twee topmuzikanten een samenwerking met elkaar aangaan zijn de verwachtingen altijd hoog gespannen. Ook in het geval van de samenwerking van de Britse folkrock legende Iain Matthews (o.a. bekend van Fairport Convention en Matthews Southern Comfort) en de Nederlandse multi-instrumentalist en producer BJ Baartmans, onder de naam The Matthews Baartmans Conspiracy.

Matthews en Baartmans werken al samen sinds 2005 toen zij gezamenlijk in de “Hollandse versie” van Matthews Southern Comfort speelden.

Nu hebben zij gezamenlijk het album ‘Distant Chatter’ uitgebracht waarop zij samen de zang en de instrumenten voor hun rekening nemen. Voor BJ Baartmans is dat laatste totaal geen probleem want op dit album bespeelt hij de drums, percussie, bas, akoestische gitaar, elektrische gitaar, keyboards, mandoline, Resonator gitaar, banjo en bouzouki.

Iain Matthews “beperkt” zich tot de zang, de akoestische gitaar en wat geluidseffecten.

Het album is gevuld met een zeer intiem klinkende soort van folky Americana. De ene keer warm en intiem en de andere keer broeierig en wrang.

Geopend wordt met het dromerige en weldadig zwevende Sleepwalking met intiem galmend gitaarwerk en de nog immer fluwelen stem van Iain Matthews. Vervolgens is The Corner Of Sad And Lonely aan de beurt. Een loom schuifelend nummer met bluesy broeierig gitaarspel.

Are You A Racist is behoorlijk confronterend. In een zacht broeierig bonkend nummer vraagt Iain zich afvraagt of “wij” naief geworden zijn en wellicht hetgeen haten waar we bang voor zijn.

14 Months is verpakt in een breekbaar, lui, Americana landschap waarin de huidige lockdown vergeleken wordt met “the hell on earth”.

Na het intiem deinende I’ve Gone Missing klinkt de shuffle Writing Off The Blues behoorlijk schurend door BJ Baartmans gitaarspel. Zijn spel is in All That Glitters van het bluesy, raspende soort.

Iain maakt zich in de afsluitende song van dit album Is This It behoorlijk zorgen over de toestand van ozne planeet en vraagt zichzelf af of dit het nu is.

De ervaring van Iain Matthews en BJ Baartmans spat van dit Matthews Baartmans Conspiracy album af. Een heel intiem en breekbaar album!

Tracks:
01. Sleepwalking
02. The Corner Of Sad And Lonely
03. Are You A Racist
04. 14 Months
05. I’ve Gone Missing
06. Writing Off The Blues
07. All That Glitters
08. Here’s Looking At You
09. Low In The Water
10. Is This It

Website: https://www.bjbaartmans.nl/the-matthews-baartmans-conspiracy/