Rockcolumn: Pete Ham – Entangled

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Pete Ham – Entangled

Hij schreef samen met zijn muzikale maatje de wereldhit Without You, dat door Harry Nilsson in 1972 wereldwijd een nummer één hit werd en twintig jaar daarna door Mariah Carey nogmaals naar de top van de hitparades werd gezongen.

Maar Pete Ham, zanger, songwriter en gitarist had met zijn band Badfinger meer hits en zijn band werd in de zestiger jaren ontdekt door grote namen uit de Britse beatscene. Ray Davies, frontman van de Kinks, had interesse om de band te produceren, maar het waren uiteindelijk The Beatles, die Badfinger onder hun hoede namen. Ze tekenden in 1970 een platencontract bij Apple Records en de eerste single die uitkwam was de Paul McCartney-compositie Come And Get It, dat direct naar de top van de Britse en Amerikaanse hitlijsten doorstootte. Overigens was Pete Ham niet onverdeeld gelukkig met het nummer, omdat-ie liever een eigen song had opgenomen, overtuigd als hij was van zijn songwriting-talent. En dat hij dat in niet geringe mate had, bleek wel uit het feit dat een half jaar later zijn No Matter What dezelfde weg ging. In 1971 volgden de wereldhits Day After Day en Baby Blue en later dat jaar was er het succes van Without You, dat hij samen met zanger, basgitarist en gitarist Tom Evans schreef.

Tot op dat moment ging het Badfinger behoorlijk voor de wind, de band scoorde hit na hit en was bijvoorbeeld één van de hoofdacts op George Harrison’s Concert For Bangladesh. Toch knaagde het aan Ham en zijn bandmaten dat het erop leek dat er wel erg veel geld aan de strijkstokken van managers, publishing companies en platenmaatschappijen bleef hangen. Iedereen profiteerde van het succes van de band, behalve de muzikanten zelf, die op een gemiddeld salaris waren gezet. De ellende werd alleen maar groter toen Apple Records door mismanagement ter ziele ging en de band via een louche Amerikaanse agent in de VS in zee ging met Warner Bros Records.

Dat was het begin van het einde voor Badfinger; de band was volledig verstrikt geraakt in een web van profiteurs, die de bandleden van Badfinger berooid achterlieten. Van de miljoenen aan royalties van Without You is geen penny bij Ham en Evans terechtgekomen. De Amerikaanse agent verdween met de voorschotten die hij had losgepeuterd bij Warner Bros en de band moest die terugbetalen. Het leidde er uiteindelijk toe dat Pete Ham zich in 1975 op 27-jarige leeftijd in zijn garage ophing. In zijn afscheidsbrief aan zijn zwangere vrouw Annie en haar zoontje Blair schreef hij: “I love you both dearly, but I will not be allowed to love and trust everybody. This is better. Pete.”  Acht jaar later zou zijn medebandlid en songschrijver Tom Evans het voorbeeld van Pete volgen.

Het is het tragische einde van twee zeer getalenteerde muzikanten en songschrijvers, die eigenlijk alleen maar mooie muziek wilden maken, maar, als zovelen in die tijd, verstrikt raakten in het web van de firma List & Bedrog.