Recensie: The Black Crowes – Shake Your Money Maker (30th Anniversary Deluxe)

 

The Black Crowes – Shake Your Money Maker (30th Anniversary Deluxe)
Format: 4LP Super Deluxe, 3CD Super Deluxe, 2CD, Standard CD & LP, Digital / Label: UMe – American Recordings
Release: 2021
Tekst: Tom Wouters

In 1990 verscheen het debuutalbum van een Amerikaanse band, dat insloeg als een bom in de rockwereld, die toen gedomineerd werd door “cheesy pop and hair metal”.

The Black Crowes grepen met hun sound terug naar zeventiger jaren bands als The Faces en Humble Pie en brachten hun rythm & blues- en soulsongs op een compromisloze, vuige manier aan de man.

Nu, 30 jaar na het verschijnen van het album is het album (geremastered) opnieuw uitgebracht als onderdeel van een boxset met daarnaast een cd vol nooit eerder uitgebrachte nummers, demo’s en B-sides en een live registratie van een concert in december 1990 (kort na het verschijnen van hun debuutalbum) in hometown Atlanta, Georgia. En wat blijkt, het studioalbum ‘Shake Your Money Maker’ staat ook nu nog als een huis. Wat een power had die band met een fantastische gitarist als Rich Robinson en met zijn broer Chris als zanger, die meteen doorstootte naar de top van het rockzangersgilde, met zijn stem die vaak herinnert aan Steve Marriott en Frankie Miller.

Leuk is vooral de plaat met demo’s (van de voorganger van de Crowes, Mr. Crowe’s Garden), b-sides en niet eerder uitgebrachte nummers. Daarbij valt vooral op dat de nooit eerder uitgebrachte nummers een FM-radio vriendelijke mix hebben en nog niet de compromisloze rauwe R&B-sound hebben van het debuutalbum en het werk dat later nog zou volgen.
Toch is Don’t Wake Me een geweldig Crowes nummer, waarin de band af en toe als The Ramones klinken. Absoluut hoogtepunt is de prachtige souluitvoering van John Lennon’s Jealous Guy, dat mogelijk nooit is uitgebracht omdat het heel dicht aan zit tegen de perfecte coverversie van Frankie Miller uit 1977 van diens album ‘Full House’.

De derde cd (en LP 3 en 4) bevat de live-registratie van een hometown concert van december 1990. En daaruit blijkt ook weer dat The Black Crowes een fantastische live-act was.

In hoog tempo speelt de band alle nummers van het debuutalbum, waarbij heel vaak de kwaliteit en zeggingskracht van de studio-opnames wordt overtroffen. Vooral de ultieme Black Crowes-song Shake ‘Em Down krijgt een loeiende uitvoering met Rich Robinson’s gitaar als uitblinker.
Shake ‘Em Down, dat het publiek tot op het kookpunt brengt, wordt direct gevolgd door een stomende versie van de Beatles-klassieker Get Back.

‘Shake Your Money Maker, 30th Anniversary Deluxe’ is een geweldig document van een band die in de negentiger jaren de rockwereld een geweldige schop onder de kont gaf met zijn rauwe r&b-sound.

Shake Your Money Maker 3CD super deluxe

CD 1: Shake Your Money Maker (2020 Remaster)
01. Twice As Hard
02. Jealous Again
03. Sister Luck
04. Could I’ve Been So Blind
05. Seeing Things
06. Hard To Handle
07. Thick N’ Thin
08. She Talks To Angels
09. Struttin’ Blues
10. Stare It Cold
11. Mercy, Sweet Moan

CD 2: More Money Maker: Unreleased Songs and B-Sides
01. Charming Mess
02. 30 Days In The Hole
03. Don’t Wake Me
04. Jealous Guy
05. Waitin’ Guilty
06. Hard To Handle (With Horns Remix)
07. Jealous Again (Acoustic Version)
08. She Talks To Angels (Acoustic Version)
09. She Talks To Angels (Mr. Crowe’s Garden Demo)
10. Front Porch Sermon (Mr. Crowe’s Garden Demo)

CD3 The Homecoming Concert: Atlanta, GA December 1990
01. Introduction
02. Thick N’ Thin
03. You’re Wrong
04. Twice As Hard
05. Could I’ve Been So Blind
06. Seeing Things For The First Time
07. She Talks To Angels
08. Sister Luck
09. Hard To Handle
10. Shake ‘Em On Down/Get Back
11. Struttin’ Blues
12. Words You Throw Away
13. Stare It Cold
14. Jealous Again

Website: The Black Crowes