Recensie: Arnesen-Johansson – Bluesmass

 

Arnesen-Johansson – Bluesmass
Format: CD / Label: AJ Music
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Stel je het volgende eens voor: Stevie Ray Vaughan, Al DiMeola, Paco de Lucia en Mark Knopfler komen bij elkaar, pakken hun akoestische gitaren en slidegitaren en beginnen gezamelijk te jammen. Dan krijg je een goed idee hoe het nieuwe album van het Zweedse duo Arnesen-Johansson ongeveer klinkt.

Het gaat hier om een album van de gitaristen Thomas Arnesen en Anders Johansson, die een verleden hebben in bands als Good Morning Blues, Panta Rei, Puls en the Arnesen Blues Band.

Zij bewijzen op dit album dat je met een akoestische gitaar wel degelijk hard kan vlammen en priemen. En ze doen dat met nummers waarin, naast de blues, ook invloeden uit de zigeunerjazz, flamenco, jazz-rock en folk opduiken.

Zo opent het album met de stuwende gitaarbattle Gotta Go. Een nummer met een funky basis en flamenco en zigeunerjazz invloeden. Dat wordt gevolgd door het mystieke en sfeervolle Not For Me dat voorzichtig richting de bluesy fusion gaat. Playing Around is dan weer een stuwende shuffle waarin beide gitaristen zich van hun beste snerpende kant laten horen op de slidegitaar.

Blue Streak bonkt traag en schurend voort en heeft een rauw bluesy geluid, Vervolgens klinkt Time To Leave als de de filmmuziek van Mark Knopfler met supergevoelig slidewerk. Bayou Song is een sprankelende pompende blues met magnifiek vlammend gitaarspel.

In het statige Summer’s Gone gaat de blues hand in hand met flamenco en zigeunerjazz. Wall O’ Woe is een puffende, traag stotende slidegitaar blues, die gevolgd wordt door het funky groovende Bouncing In The Barn.

De luchtig swingende shuffle Keep Your Hands is het enige vocale nummer op dit album met zang van Thomas Arnesen.

Dit geheel akoestische album heeft op mij net zo’n indruk gemaakt als de betere elektrische bluesrock albums van de laatste tijd. Een aanrader dus!

Tracklist:
01. Gotta Go
02. Not For Me
03. Playing Around
04. Blue Streak
05. Time To Leave
06. Bayou Song
07. In The Hills
08. Summer’s Gone
09. Wall O’Woe
10. Bouncing In The Barn
11. Keep Your Hands
12. Highlands

Website: Arnesen-Johansson