Tall Tall Trees – A Wave Of Golden Things
Format: CD / Label: Joyful Noise Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Op 14 december 2012 schoot de 20-jarige Adam Peter Lanza eerst zijn moeder dood, reed daarna naar de Sandy Hook Elementary School in Sandy Hook, Newtown, Connecticut om daar 26 personen (waaronder 20 kinderen in de leeftijd tussen 6 en 8) en zichzelf dood te schieten.
Multi-instrumentalist Mike Savino woonde in de zeer dichte nabijheid van de school en was uiteraard zeer ontdaan door dit drama.

Zeven jaar later zou deze gebeurtenis de inspiratie zijn voor het nieuwe Tall Tall Trees album. Het is Mike’s bedoeling om met dit album iets hoopvols van iets tragisch te maken.

En je mag gerust zeggen dat hij hierin geslaagd is. De songs op zijn nieuwe album klinken krachtig, intiem en warm.

Naast de fluweelzachte zang bespeelt Mike ook nog eens de gitaar, de banjo, bas, piano en synthesizer en hij wordt bijgestaan door Micah Thomas (drums, percussie), Simon Thomas George (orgel), Jackson Dulancy (pedal steel), Michael Kammers (saxofoon), Brie Capone (zang), Louisa Stanicoff (zang) en Stephanie Morgan (zang).

Het album opent met de krachtige, bij vlagen, Springsteen-achtige rocker The Wind, She Whispers. Een nummer waar de kracht, hoop en optimisme vanaf spat en waar funky grooves afgewisseld worden door zwevende dreampop.
Expectations is lui en funky met een Tom Petty-achtig geluid en de boodschap “heb geen verwachtingen, wacht gewoon af waar het leven je brengt”.
De banjo speelt een stuwende rol in het lome deinende folky Happy Birthday In Jail waarin ook nog eens Zuid-Afrikaanse “Graceland” invloeden opduiken. Ook in het lui schuifelende Ask Me Again is de banjo aanwezig met een fraai huilende pedal steel. Het zacht bonkende en intiem deinende A Number Of Signs zit boordevol liefde. Seven Shades Of Blues is inderdaad bluesy met trage schroeiende gitaarriffs naast een opgewekt fluitende Mike Savino.
De afsluiter A Wave Of Golden Things is een pianoballad, die zeer intiem voorbij zweeft met een zeer aangenaam warm liefdevol geluid.

Tall Tall Trees laat op hun vierde album een zeer krachtig en horen waardoor je weer een optimistische kijk op het leven krijgt. Zeer goed bruikbaar in deze crisistijd dus!

Tracklist:
01. The Wind, She Whispers
02. Expectations
03. Happy BIrthday In Jail
04. Ask Me Again
05. A Number Of Signs
06. Deep Feels
07. Seven Shades Of Blues
08. A Wave Of Golden Things

Website: Tall Tall Trees