Super Chikan & Terry Harmonica Bean – From Hill Country To Mississippi Delta Blues
Format: CD / Label: Wolf Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van de pure blues opgelet! Deze release op het Oostenrijkse Wolf label bevat namelijk opnames van Super Chikan en Terry “Harmonica” Bean, die dateren uit 2018. Opgenomen door labeleigenaar Hannes Folterbauer tijdens zijn reis door de USA.

Vijftien nummers met zeer intieme akoestische blues waarin de boogie een grote rol speelt.

Super Chikan heet eigenlijk James Johnson en is de neef van Big Jack Johnson. Zijn bijzondere bijnaam heeft hij te danken aan het feit dat hij, al sinds zijn jeugd, een grote liefde voor kippen heeft en daar zelfs mee praat (!). Hij werd geboren in Clarksdale, Mississippi, en begon met componeren tijdens zijn baan als vrachtwagenchauffeur.

Opvallend aan zijn nummers op dit album is zijn zwiepende slidegitaar, die een extra rauwheid aan de nummers geeft.

Hij opent het album met het super intieme Tin Top Shak, een stuwende akoestische boogie met messcherpe slidegitaar en zijn doorleefde stemgeluid.
Dan volgt er nog een boogie, Down In The Mississippi Delta, dat behoorlijk Elmore James-achtig klinkt. In de volgende boogie Wavy Thoughts duiken “Ya Ya” invloeden op.

Dan is het de beurt aan Terry “Harmonica” Bean uit Pontotoc, Mississippi, de zoon van gitarist Eddie Bean. Hij speelde onder meer met T-Model Ford en Assie Payton.
Hij opent met de intieme slowblues Leaving Blues, een nummer dat de nodige “I’m A King Bee” trekjes heeft en waarin Bean’s broeierig huilende harmonica de show steelt.
Boogie With Me is daarna een behoorlijk stuwende boogie, gevolgd door het eerbetoon aan Jimmy Reed Tribute To Jimmy Reed waarin flarden van diens “Baby What You Want Me To Do” verwerkt zijn. Who Gonna Be Your Sweet Man When I’m Gone is een cover van een Muddy Waters nummer, die zeer intiem bonkend klinkt.
Vervolgens is Bean te horen in Mississippi Walking Blues, dat eigenlijk een cover van Robert Johnson’s Walking Blues is.

Chikan is aan de beurt met de vurig zwiepende boogie ‘Sippi Seekan Saw, gevolgd door de pompende boogie Fred’s Dollar Store met vurige slidespel. I Got Love If You Want It, van Slim Harpo, krijgt in handen van Bean een funky pompende uitvoering.

Op dit album klinkt de blues van Super Chikan en Tommy “Harmonica” Bean zoals de blues bedoeld is. Teruggebracht tot de meest elementaire vorm en daardoor lekker rauw en intiem. Een heerlijk bluesalbum!

Tracklist:
01. Tin Top Shak
02. Down In The Mississippi Delta
03. Wavy Thoughts
04. Leaving Blues
05. Boogie With Me
06. Tribute To Jimmy Reed
07. Poor Broke Boy
08. Who Gonna Be Your Sweet Man When I’m Gone
09. Mississippi Walking Blues
10. ’Sippi Seekan Saw
11. Black Cat Bone
12. Fred’s Dollar Store
13. Hug Me, Don’t Bug Me (Drugs Is Already Bugging Me)
14. I Got Love If You Want It
15. 2018-Doin’ My Own Thing

Website: Wolf Records