Flem – Nomades (Composé et arrangé par Vieux Farka Touré)
Format: Digital / Label: Kenzo
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Het ontdekken van nieuwe muziek is een euforische ervaring. De eerste keer dat Philip Glass in mijn hoofd ontplofte, de eerste keer dat ik Taj Mahal hoorde: het is lang geleden, maar ik weet nog precies waar ik was toen het gebeurde en de muziek is me altijd bij gebleven.

In 1994 liet meester muzikant Ry Coodermij de muziek van Ali Farka Touré ontdekken op hun gezamenlijke album Talking Timbuktu’. Bezwerende, super melodieuze muziek, die klonk als een kameel die schommelend en traag zijn weg vindt door de zandduinen van Mali.

De zoon van Ali Farka Touré, die -opvallend genoeg- Vieux Farka Touré heet, maakt muziek die uit een vergelijkbaar hart komt. Fondo’ (2009) is daar een van de vele voorbeelden van. Iets elektrischer dan de muziek van zijn vader, maar net zo hypnotiserend en sfeervol. Het nieuwe album van Vieux Farka Touré heet Nomades’ en ook nu creëert hij weer een wonderlijk prachtige en beeldende muziekwereld.

“Nomades est une pépite à la croisée
des musiques du monde, du Rap et du Slam”

‘Pepite’ is het Franse woord voor goudklomp…

De wereld op ‘Nomades’ maakt hij samen met de Franse rapper Flem, die de ruimte krijgt al sprekend en woorden spuwend de muziek in te kleuren met zijn teksten. Schijnbaar achteloos raast Flem door zijn teksten en zijn voordracht is een perfecte match met de muziek van Vieux Farka Touré. Het is goed te horen dat de twee al jaren bevriend zijn.

Dat Flem zo nu en dan een beetje slist stoort niet. Sterker nog, het voegt een eigen, persoonlijk stempel toe aan zijn voordracht. Die voordracht van Flem is zó fel en snel, dat de tekst moeilijk te volgen is. Zeker niet letterlijk en zeker niet als je het Frans van de straat niet tot in alle finesses beheerst.
Tóch is invoelbaar waar de nummers over gaan, ook al door de klankkleur van de -eveneens onverstaanbare- Malinese voordracht van Vieux Farka Touré en zangeres Amy D. Je hebt genoeg aan de titels van de nummers om de strekking van de tekst te kunnen duiden.

Le Bonheur c’est les autres: je hebt medemensen nodig om te kunnen leven en gelukkig te kunnen zijn. Mali bezingt de schoonheid, de grootsheid en de problemen van Mali. BK (Bamako) Night is een oproep en een uitnodiging plezier te hebben: ‘Quand tu iras à Bamako Gnarela (quatier) nous nous amuserons’. Nomades en Amour gaan inderdaad over nomaden en de liefde.

Jammer, jammer dat er maar zes nummers op ‘Nomades’ staan. Maar onder het motto ‘hoop doet leven’ ben ik in verwachtingsvolle afwachting van meer ‘Nomades’.

Omdat het mooi bij het album past volgt hier in het Frans de beschrijving van wie er meedoet op Nomades’.

Tous les titres sont composés par Vieux Farka Touré, écrits et interprétés par Amy Doumbia et Flem.
Arrangements Vieux Farka Touré et Flem
Guitare et Voix : Vieux Farka Touré
Voix : Amy D, Ras Ladji, Magou Samb et Flem
Batterie et Calebasse : Madou Koné
Basse : Valess Assouan
Harpe celtique : Katell Boisneau
Claviers : Mattias Mimoun
Claviers : Dave Remy
Ngoni et Tamani : Yacouba Sissoko

Enregistrement à l’auditorium de St-Ouen,(93) France, par Ilan Sberro et David Serror.
Enregistrement au studio “Ali Farka Touré” à Bamako, Mali, par Franck Legre
Réalisation et Mixage au studio 123Test/ Puteaux, France par Geoffrey Ferreira. Mastering au studio MasterDisk Europe, à Paris par Benoit Journo.
Produit par Flem

Tracks
01. Le Bonheur c’est les autres
02. Mali
03. Nomades
04. Conscience
05. BK Night
06. Amour

Website: Flem