Stonila – Stonerotica
Format: CD / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Griekse duo Stonila presenteert zich als een “modderige stonerrockband” maar na beluistering van hun nieuwe album ‘Stonerotica, hun zevende album inmiddels, blijkt er veel meer aan de hand te zijn.

Stavros Papadopoulos en Panagiotis Zabourlis zijn namelijk behoorlijk anders dan het gros van de Stonerrock’bands. Bij hen staan niet de ontzettend logge riffs centraal maar kiezen zij voor een meer psychedelisch, en behoorlijk bluesy, geluid.

De nummers op dit album zijn allemaal instrumentaal. Door een gebrek aan informatie is mij helaas niet bekend wie van het duo welk instrument bespeelt.
Zelf omschrijven zij hun geluid als “het geluid van bladeren van een olijfboom, die naar de Rocky Mountains waaien”(!). En daar kan ik dus niets mee!

De opener Stonerotic laat duidelijker horen waar we hier mee te maken hebben. Een bluesy Stonerrock nummer met een funky geluid waarin de gitaar, net als op de rest van het album, terecht de hoofdrol opeist met een hard snijdend bluesy geluid.
Ook Safe Mode klinkt behoorlijk bluesy in een broeierige shuffle waarin de schurende gitaar wederom de hoofdrol steelt. Utopia klinkt dromerig, traag en donker maar vooral weer bluesy door het gitaarwerk.’
Meltdown gaat meer richting het vertrouwde Stonerrock geluid in een schurende, luie pomper met melodieus gitaarwerk en funky riffs. De laatste twee nummers van dit album, Space Rivers en Confessions, trekken richting het psychedelische donkere geluid van Blue Öyster Cult.

 Dit nieuwe album van Stonila zal met name de liefhebbers van het betere gitaarwerk zeer aanspreken!

Tracklist:
01. Stonerotica
02. Safe Mode
03. Utopia
04. Meltdown
05. Space Rivers
06. Confessions

Website: Stonila