Vivienne Wilder – Postromantic
Format: CD-EP / Label: Fallen Tree Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Soms bekruipt mij, bij het lezen van een persbericht, het gevoel dat de auteur per ongeluk naar een andere release heeft zitten luisteren. Zoals bij het persbericht dat deze EP van singer-songwriter en schilder Vivienne Wilder uit Toronto, Ontario, begeleidt.

Volgens de auteur zouden we te maken hebben met een EP waarop het geluid doet denken aan Siouxsie & the Banshees, the Cure en the Bloc Party. Ik ben het geluid van deze drie acts echter totaal niet tegengekomen!

De zes nummers op deze derde release van Vivienne klinken zeer intiem, soms breekbaar, en het geluid dat bij mij naar boven komt is het geluid van artiesten als Heather Nova en Suzanne Vega. Dat komt vooral door de zeer intieme, haast fluisterende zang van Vivienne.

Ze wordt geholpen door Andrew Mullin (drums), Kyle Texeira (bas), Gordon Hyland (tenorsaxofoon) en producer Neil Whitford (gitaar, synthesizer).

Het eerste voorbeeld van het Nova/Vega geluid is de opener Jimmy. Een stuwend popnummer met de kristalheldere zang van Vivienne in een aangenaam sprankelend nummer.
Never Lovers opent met betoverend gitaargetokkel en de zachte zang van Vivienne waarna zich er voorzichtig elektronische ritmes bijvoegen. Langzaam ontwikkelt het nummer zich tot een donker, zacht dreunend nummer met een trieste ondertoon, dat steeds heftiger gaat rocken.
Vervolgens is Gem een droef en desolaat klinkend nummer, dat aan een sombere Suzanne Vega doet denken. Een zacht tikkend elektronisch ritme opent, samen met een intieme akoestische gitaar, Postromantic. Een breekbaar nummer met omfloerste warme zang.
Met Ricky toont Vivienne aan dat zij ook behoorlijk fel kan rocken in een donker pompend nummer. Vivienne sluit haar EP af met de zeer intieme akoestische ballad Forever For Tonight waarin haar fluisterzang je compleet in zijn greep krijgt.

Deze derde release van Vivienne Wilder is ten zeerste aan te raden aan de fans van het betere, intieme, singer-songwriter werk. Ik zou alleen nog even dat persbericht aanpassen….

Tracklist:
01. Jimmy
02. Never LOvers
03. Gem
04. postromantic
05. Ricky
06. Forever For Tonight

Website: Vivienne Wilder