Stone Temple Pilots – Perdida
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Rhino
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De rockband Stone Temple Pilots uit het Amerikaanse San Diego hebben sinds hun oprichting in 1989 meerdere keren zichzelf opnieuw moeten uitvinden. De eerste vierentwintig jaar bestond de band uit de gebroeders DeLeo op gitaar (Dean DeLeo) en basgitaar (Robert DeLeo) samen met drummer Eric Kretz en zanger Scott Weiland. De laatstgenoemde werd steeds meer afhankelijk van verdovende middelen en werd in 2013 uit de band gezet.
Weiland werd vervangen door Linkin Park zanger Chester Bennington maar die besloot ruim twee jaar later dat hij zich toch liever wou richten op Linkin Park in plaats van de Stone Temple Pilots.
Een lange zoektocht naar een nieuwe zanger begon en pas twee jaar later kondigde de band aan dat Jeff Gutt hun nieuwe zanger was. In 2018 brachten ze het eerste album uit met Jeff Gutt, hun tweede album met de originele titel: Stone Temple Pilots. En nu is er dus een akoestisch album ‘Perdida’ getitled.

Het album ‘Perdida’ is een duister album en gaat vooral over verlies. De Stone Temple Pilots staan bekend om hun vage teksten die je op meerdere manieren kan interpreteren. Op dit album krijg je snel het idee dat het album gaat over het verlies van hun beide zangers voor Jeff Gutt, Scott Weiland (overleed in 2015) en Chester Bennington (overleed in 2017). Op het Stone Temple Pilots album van 2018 stonden ook nummers hierover, maar verlies speelt op dit album een nog grotere rol. Vandaar ook de titel Perdida wat in het Spaans verlies betekent.

Het ‘Perdida’ album is zeker niet gemaakt voor iedereen, en zal vast wel wat fans van STP teleurstellen. Zij horen liever de rock band STP dan een akoestisch album waarop soms een fluit te horen is.
Daarentegen zullen er veel mensen zijn die niet van de muziek van STP houden dit album wel kunnen waarderen. Het kost echter wat tijd om aan het album te wennen, de teksten zijn vaak erg donker maar de muziek is dat vaak juist niet.

Neem het nummer Three Wishes, een typisch STP nummer met prachtig gitaarspel, zeker één van de beste nummers op het album. Maar ook het nummer I Didn’t Know The Time met de veelbesproken fluit. Voor de release van dit album werd bekend gemaakt dat ‘Perdida’ het eerste Stone Temple Pilots album is waar een fluit op te horen is.
Goed dat ze dit gedaan hebben want anders was het je waarschijnlijk niet eens opgevallen. Ook het feit dat veel nummer opgenomen zijn op hele oude instrumenten zal weinig mensen opvallen.

Kortom: ‘Perdida’ is geen typisch STP album en zal niet door alle fans gewaardeerd worden. Toch is het een erg goed album, die beter wordt naarmate je hem vaker luistert.

Tracklist:
01. Fare Thee Well
02. Three Wishes
03. Perdida
04. I Didn’t Know the Time
05. Years
06. She’s My Queen
07. Miles Away
08. You Found Yourself While Losing Your Heart
09. I Once Sat at Your Table
10. Sunburst

Website: Stone Temple Pilots